Podgląd pojedynczego posta
Stary 10.08.2010, 09:54   #12
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Trafiłem na jeszcze jeden dość ciekawy serwis. Nazywa się SugarSync (https://www.sugarsync.com/) i oferuje wiele naprawdę ciekawych funkcji. Dodatkowo, czego nie można powiedzieć o SkyDrive Microsoftu szybko i przyjemnie chodzi.

Świetnie działają usługi synchronizacji plików, a także możliwości dzielenia się nimi (niestety w przypadku całych folderów trzeba się rejestrować, ale przy pojedyńczych plikach już nie, więc można szybko przesyłać dostęp do wybranych materiałów bez ich "fizycznego" przesyłania do każdej osoby. Dodatkowo funkcje robienia kopii i jej uaktualniania działają bardzo sprawnie i bezproblemowo.

Do 2 GB jest darmowe konto, na którym można wszystko wypróbować, ceny za wyższe pojemności są całkiem przystępne.

Usługa zajmuje pierwsze miejsce w rankingu TopTen Reviews:
http://online-data-backup-review.toptenreviews.com/

Generalnie jestem dość pozytywnie zaskoczony prostotą i funkcjonalnością tego serwisu, bo dotychczas podobne raczej mnie od siebie odrzucały. Nawet zacząłem się zastanawiać, czy może zamiast wykupionego serwera i archiwizacji przez ftp, nie zdecydować się na coś takiego. Jeszcze nie podjąłem decyzji, ale niewykluczone, że zaważy jedna rzecz. Tu jest wszystko fajnie przy bieżących kopiach, które właściwie robią się same. Brakuje mi jednak wydzielonego miejsca na kopie stałe, których się nie zmienia (lub robi to rzadko), a chciałoby się na serwerze przechowywać. U mnie zdecydowana większość jest właśnie takich. Oczywiście tu również mogę je synchronizować i będą na serwerze przechowywane, ale w takiej samej formie jak kopie bieżące, więc np. jak coś na serwerze zostanie skasowane, przy synchronizacji (czyli właściwie od razu) skasowane zostanie także na moim komputerze. Wolałbym mieć możliwość 'ucięcia' tej zależności. Z tego, co widziałem w tym przypadku tego nie ma i jest to dla mnie istotna przewaga dla rozwiązania ftpowego.

Niemniej usługa zdecydowanie warta polecenia.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post