the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
|
Nie będzie to bezpośrednia odpowiedź na twoje pytanie, ale powiem tak - zrobiłem ostatnio (dosłownie kilka dni temu) rundkę po operatorach, aby sprawdzić, jakie mają obecnie oferty. Jestem teraz w prepaidzie Plusa, ale spodobał mi się jeden telefon (właśnie Samsung Wave - nie wiem, czy ten sam, o którym mówisz), więc chciałem sprawdzić, czy może nie opłacałoby się wziąć go na jakąś umowę.
Podsumowując krótko - nie opłacałoby się..
Jak napisałem, nie jest to bezpośrednia odpowiedź na twoje pytanie, ponieważ ja sprawdzałem oferty dla osób prywatnych. Jednak z tego, co pamiętam z przeszłości, te dla firm, były lepsze, ale nie aż tak wyraźnie lepsze, żeby mogło to zmienić ogólne wrażenie. A to wygląda mniej więcej tak:
- w Erze przy abonamencie około 60-70 złotych na dwa lata zapłaciłbym za ten telefon.. drożej niż na Allegro (za nówkę oczywiście) - ponad tysiąc złotych. Do tego miałbym droższe rozmowy niż w telefonie na kartę i właściwie żadnych zauważalnych korzyści
- w Orange było lepiej, ale także bez rewelacji. Tu przynajmniej przy abonamencie za 99 złotych miesięcznie (plus jakieś żniżki przez kilka okresów) telefon dostałbym za złotówkę, a przy niższym - nie pamiętam dokładnie, ale około 50-70 złotych, za jakieś 400 złotych. To dalej niemało, ale obniżka względem ceny detalicznej (rynkowej, nie z cenników operatorów) jest już zauważalna). Przy abonamencie 69 albo 79 złotych wychodził on chyba za 249, co też było już całkiem sensowną ofertą.
Do tego w Orange jest naprawdę świetna oferta internetu stacjonarnego, o której naprawdę żałuję, że nie wiedziałem wcześniej. Przy umowie rocznej Internet o prędkości 2-8Mb można mieć za jakieś 50-70 złotych miesięcznie. Do tego taka umowa umożliwia podpisanie drugiej na internet mobilny za 9 złotych miesięcznie (chyba do 2GB miesięcznie - potem spadek transferu (przy stacjonarnym oczywiście tych ograniczeń nie ma) zamiast normalnych 39. Dla mnie to też atrakcyjna oferta.
Generalnie w Orange trochę za dużo tych powiązań pomiędzy różnymi ofertami (zamówienie trochę droższego internetu mobilnego dodaje także minuty do zwykłego abonamentu, daje zniżkę na coś jeszcze itp. Podobnych zależności jest dużo), ale wydaje mi się, że coś sensownego da się z tego wszystkiego wybrać
- W Play'u byłem przez chwilę i dokładnie nie rozmawiałem, ale jak rzuciłem okiem na ulotki, które wziąłem, to wydaje mi się, że oferta jest tutaj najlepsza. Muszę dopytać o szczegóły, ale wspomniany Samsung najtaniej kosztuje przy abonamencie 59 zł, 249 zł, co jest już naprawdę niezłą ofertą.
W Plusie jakoś jeszcze nie byłem, ale cudów się raczej tu nie spodziewam. Wychodzi na to, że najtańszy jest jednak Play, ale jak interesują cię usługi dodatkowe, typu internet do komórki, internet mobilny do laptopa, czy internet stacjonarny do domu, to najlepszą ofertę ma Orange. Era niezmiennie nie ma do zaoferowania kompletnie nic ciekawego. Czy, że to tylko na starcie, a potem jest lepiej, bo np. internet za 9 zł bez ograniczeń, który reklamują w telewizji, brzmi nieźle (pytanie, jakie haczyki..).