Cytat:
Napisany przez sobrus
Fuji S200 EXR.
|
Poczytałem trochę i.. mam mieszane uczucia. Z jednej strony sporo osób go chwali i porównuje nawet do tańszych lustrzanek, z drugiej.. część uważa, że lepszy jest jednak S100 FS, który z kolei jeszcze więcej osób krytykuje za jakość zdjęć.. Trudno w tym dojść do ładu.
Aparat wygląda ciekawie, choć ma kilka wad, które od razu rzucają się w oczy - brak odchylanego ekranu jeszcze pominę, bo rok temu nie był to standard (właściwie nadal nie jest, ale szybko się to zmienia), natomiast brak szerokiego kąta to już zauważalny mankament. Niezbyt wysoka rozdzielczość ekranu jeszcze ok, ale jasność widzę, że jest gorsza niż w LX3 (pewnie przez zoom), co z kolei może się przekładać na szumy, o których kilka osób pisało. Nie wiem więc, czy będzie tak różowo.
Jedno pytanie - czemu zdecydowałeś się na Panasonica, a nie ten model Fuji?
A może coś słychać już o jakimś jego następcy..?
Cytat:
W żadnym wypadku Fuji HS10, ma nawet gorszą jakość niż FZ100. Obiecywano ponoć poprawki w firmware ale z tego co słyszałem - nic z tego nie wyszło.
|
Z nienajlepszą jakością zdjęć w HS10 już się pogodziłem. Nie odrzuciłem go jeszcze całkiem, ale jeśli biorę pod uwagę, to jako bardzo funkcjonalną zabawkę robiącą umiarkowane zdjęcia, a nie umiarkowanie funkcjonalny aparat robiący zdjęcia bardzo dobre. I w sumie muszę się zastanowić, które rozwiązanie bardziej mi odpowiada. Na pewno za jakiś czas będę chciał sobie sprawić jakiś nowy aparat, bo właściwie mam tylko teraz kompakt Canona, który jest świetny do codziennych zdjęć, ale już do trochę bardziej zaawansowanych za bardzo ograniczony. Pytanie tylko, czy dobry jakościowo kompakt czy bardzo uniwersalny (i trochę gorszy jeśli chodzi o zdjęcia) ultra zoom jak np. HS10. Ewentualnie jest też coś pomiędzy jak ten Fuji S200 EXR.
Lustrzankę raczej na razie odrzucam, chociaż w przyszłości pewnie jeszcze do niej wrócę (wrócę, bo miałem analogową - zresztą dalej mam, ale z filmami już mi się bawić nie chce). Ewentualnie jest jeszcze ta względnie nowa grupa 'nielustrzanek' z wymienną optyką, które również, z tego, co widzę, robią coraz lepsze zdjęcia.
Ale na razie raczej coś bez dodatków, więc albo dobry kompakt, albo w miarę dobra hybryda, albo zaawansowany pod względem możliwości zoom.
[/quote]
Chyba odwrotnie..?