Podgląd pojedynczego posta
Stary 11.08.2010, 19:17   #2053
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
S100FS też jest bardzo dobry i chyba nawet droższy, ale nie wiem czy w ogóle można go jeszcze kupić.

Z tego co pamietam zdjęcia z S200EXR podobały mi sie, ma w dodatku tryby EXR obniżające szum lub zwiększające rozpiętość tonalną. Ponadto ciekawy tryb ProFocus łączący kilka ekspozycji w celu osiągnięcia małej głebi ostrości (nie wiadomo dlaczego w HS10 tego już nie ma - do portretów idealne, wrescie alternatywa dla lustra).

Jasność F2.0 w LX3 i LX5 to wyjątek. Dlatego ten aparat jest tak ceniony. Nawet Powershot G11 ma tylko F2.8, stąd stawiam LX3 mimo wszystko wyżej. Nie należy spodziewać sie tego w jakimkolwiek innym aparacie kompaktowym, szczególnie w superzoomie. Taka perełka. Podejrzewam że 90% zdjęć można robić spokojnie w ISO80.
Przejrzałem sobie trochę zdjęć i faktycznie wyglądają nieźle. 'Plastyczność' (ja to tak określam) jest jak dla mnie bardzo zbliżona do lustrzanki, więc pod tym względem faktycznie plus. Jeśli chodzi o funkcjonalność jest trochę gorzej i szkoda, że nie ma aparatu, który miałby jakiś złoty środek. Za dużo wyrzeczeń po każdej stronie (jakości zdjęć albo funkcji).

Cytat:
Wiem, to może głupie, ale jeżeli wydam kupe kasy na aparat (~1500zł), to chciałbym przynajmniej na kamerze zaoszczędzić. Nie potrzebuje jej tak bardzo, ale czasem kamery brak. Niech będzie nawet HD Ready 30fps, ale niech będzie.
Dla mnie nie, jestem dużym zwolennikiem filmów w aparacie. Z kolei 640*480 wydaje mi się już dzisiaj przeżytkiem (w nowych aparatach).

Cytat:
Co do cytatu chodziło mi o to,że to zdjęcie które zostało zrobione przy F2.0 i ISO800 musiałoby zostać zrobionie innym aparatem F2.8 w ISO1600, aby uzyskać ten sam czas otwarcia migawki.
Ok. Ja z kolei pomyślałem o szumach, stąd ta uwaga.

Przejrzałem sobie jeszcze dzisiaj na optyczne.pl test aparatów wodoszczelnych i przyznam, że dość pozytywnie zaskoczył mnie Panasonic. Oczywiście to nie ta klasa, o której mówimy, jeśli chodzi o jakość zdjęć, ale jak na kompakt do robienia zdjęć podwodnych (i w ciężkich warunkach) wydaje się świetny i niezły też jako kompakt w ogóle. Chyba będę się musiał jednak do aparatów Panasonica przekonać..

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post