Dyskusja: Sieć lokalna
Podgląd pojedynczego posta
Stary 19.02.2003, 01:29   #4
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
sobi1 napisa***322;(a)
Serwer jest na linuksie. Dzieki za odpowiedź, bo koleś twierdzi że można jedynie ograniczyć pasmo dla wszystkich np. do 128 kilo, a nie dla każdego z osobna.
Koleś pie*. Jak on zrobił choćby najprostrzy routing skoro na linuxie nie mozna zrobic ograniczenia? Najprawdopodobniej z jakiś powodów nie ma zamiaru tego robić, ja tak zwykle zbywam klientów.

Zakładam, że masz sieć zbudowaną tak:

łącze>eth0(karta sieciowa serwera)>eth1>switch/hub>komputery.

Sprawe załatwia prosty skrypcik o nazwie cbq, znajdziesz go na https://sourceforge.net/projects/cbqinit
jak będziesz miał z nim problemy to pisz do mnie na priv, a jeszcze lepiej jeśli rzeczywiście taki nie doedukowany ten wasz admin niech on do mnie napisze, to albo wytłumacze jak dziecku, albo sam wam to zrobie i go wyedukuje, choć moim zdaniem to on Cie zbywa.

Jeśli macie łącze 1024kbps to jak podzielisz to po równo to wyjdzie coś jak modem więc to nie ma sensu, musisz przyjąć, że jednocześnie z sieci korzysta 20-40% ludzi i naprzykład każdemu dać po 200kbps a później obserwować na iptrafie obciążenie łącza i dostosowywać cbq do waszych userów.

ps. jaką macie dystrybucję i jakie jajko?

ps2.Doprecyzuj co to jest "Czerwone zagłębie"