Podgląd pojedynczego posta
Stary 19.02.2003, 03:37   #111
Agno
Nowy na forum

Data rejestracji: 09.01.2003
Agno w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czy sprzęty gorsze są lepsze?

Pozwolę sobie zadać nowe pytania dotyczące nagrywania muzyki.

1) Nagrałem duże ilości audio na PLATINUM Multispeed (teraz już wiem, że był to olbrzymi błąd), po czym zakupiłem (moim zdaniem) średniej klasy sprzęt SONY (około 5 tys.). Okazuje się, że wspomniane płytki startują na tym sprzęcie z wielkim trudem, albo też w ogóle nie są rozpoznawane. Sprawdzałem je w WIELU innych odtwarzaczach i okazuje się, że na tanich, a nawet starych wieżach kombajnach oraz wszystkich dostępnych mi dyskmenach - nie ma żadnych problemów ze startem, a na "WIEKSZYCH" sprzętach są (mniejsze lub większe ale są).

2) Na części powyższych płyt są błędy typu jitter (były za szybko zczytywane lub/i nagrywane). Przeprowadziłem rozopoznanie jak wyżej - na większej części tych gorszych odtwarzaczy nie ma W OGOLE trzasków, a na lepszych są i wydaje się, że czym lepszy sprzęt to te trzaski są nie tylko mocniejsze, ale też częstsze.

Czy ktoś może mi wyjaśnić, skąd się to bierze, bo dla mnie jest to zupełnie nielogiczne?

Dalsze pytania, które nasunęły mi się w trakcie czytania różnych postów dotyczących nagrywania muzyki:
3) Czy przegrywając płyty nagrane z trzaskami przy pomocy EAC'a (lub innego programu) można wekstrahować dźwięk w ten sposób, żeby tych trzasków się pozbyć?

4) Czy przy odtwarzaniu dźwięku czytnik CD-ROM czyta płyty taką samą metodą jak odtwrzacz stacjonarny?, czyli że nie próbuje zaczytywać powtórnie danych nawet wtedy, gdy "spostrzega", że są w nich błędy?

Pozdrawiam
Agno
Agno jest offline