Tak płytę mam tą co dałeś linka, rev chyba 1.0. Dzięki za linka do benchmarku Pussika.
Mianowicie, mam podpięte dyski do 2 złącz GSata (fioletowe) dlatego że te 4 złącza sata Intela wogóle nie chcą ruszyć jako raid. Tylko na GSata wykrywane są dyski i można wejsć poprzez ctrl+g do biosu raida. W żółtych pozostałych 4 nie wykrywa dysków w raid i nie da się wejść do biosu raida.
Wczoraj w nocy znowu walczyłem z Raidem, no i tym razem mnie powalił na łopatki.
Próbowałem z nowymi sterownikami ściągnietymi z internetu i nagrałem nową płytę nlite, no i teraz mam w Hdtach średnio 110MB/s, 15ms, burst 150MB/s. Po prostu załamka. Takie osiągi miał ten dysk podpięty sam.
Zastanawiam się czy to GSata w ogóle pójdzie szybciej, może ma ograniczenia sprzętowe i koniec, albo obsługuje SataI no i więcej niż 150 i tak nie pociągnie.
Chyba że dokupić kontroler pod PCI-ex pod Sata II znalazłem na allegro od 70-200zł tylko czy to coś pomoże. Choć jak mam dać 200zł za kontroler, to wole się nad nową płytą rozglądnąć. Pussik ma płytę ASUS P5Q Pro no i wszystko widze że mu chula.
Pozdrawiam, jeszcze się nie poddaje
Będę próbować dalej, no i opiszę swoją walkę co i jak idzie. Na razie jestem zawiedziony. Moje pierwsze spotkanie z Raidem okazało się porażką.