Ja tam na codzień korzystam z komputera. I nie mam nic przeciwko, jeżeli mój telefon będzie małym komputerem.
Tworze obrazek w pocket artist, zapisuje go jako jpg z wybraną jakością tam gdzie chce, odpalam program do mms, wczytuje ów obrazek i wysyłam. Tak ma być. Dla mnie to naturalne.
Nie potrzebuje żeby telefon zindeksował wszystkie 2000 obrazków JPG na mojej karcie i pozwolił mi wybrać ten właściwy, skoro doskonale wiem gdzie go zapisałem!
Innymi słowy - wiem co robie i nie chce aby telefon traktował mnie jak dziecko. Bawiłem sie różnymi zwykłymi telefonami które przez 5 minut indeksują wszystkie pliki na karcie (i działają tym wolniej im więcej plików) - to nie dla mnie.
A teraz słówko dot minimalizowania/zamykania programów. Mój telefon ma 64MB więc byłem zawziętym fanatykiem zamykania wszystkiego. Jak sie jednak okazuje, tak jak w przypadku desktopowego windowsa korzystanie na WM z narzędzi czyszczących pamięć to przysłowiowy strzał w kolano. WM sam zwolni sobie pamięć kiedy będzie potrzebować, natomiast próby wymuszenia tego procesu kończą sie tym, że system głupieje - zamyka potem wszystko jak leci.
I tak np. po uruchomieniu CleanRAM potem mając 20MB wolnego (na moim telefonie to sporo) zamyka mi player mp3 podczas surfowania w internecie. Zupełnie niepotrzebnie. Większość pamięci jest wtedy nie do wykorzystania, wątpliwy to zysk.
Także zamykanie wszystkiego nie ma sensu, po co zamykać program do SMS, skoro nie zajmuje dużo RAMu a uruchamia sie znacznie szybciej, jeżeli sie go zminimalizuje.
Dlatego uważam , że najlepiej jednak zostawić windowsa mobile w spokoju, zamykając tylko te duże aplikacje które rzeczywiście będą zbędne w najbliższym czasie. CleanRAM wywaliłem. Może jak ktos ma 256MB to działa dobrze, ale u mnie tylko przeszkadza.
Nawiasem mówiąc problemy z pamięcią to skutek niedbalstwa programistów. Wszystkie aplikacje WM powinny prawidłowo reagować na polecenia systemu takie jak "zwolnij niepotrzebną pamięć", "hibernuj sie" itd. Każdy program powinien mieć "rdzeń" i resztę którą można chwilowo zwolnić gdy system poprosi. Ale mało kto tego przestrzega.
Ostatnio zmieniany przez sobrus : 20.08.2010 o godz. 20:59
|