Panowie, znowu potrzebna mi Wasza pomoc!
BIOS przestał mi wykrywać dysk SATA. Tzn. wykrywa go, ale źle (widzi go jako 32-megowy, a dysk ma 1 TB). Windows tak samo (widział go jako 7,88 GB dopóki nie usunąłem z niego partycji). Szlag by to!
Trzeba powiedzieć, że w międzyczasie bawiłem się trochę sterownikami (nie wiem, czy przypadkiem nie usunąłem sterów od SATY), uaktualniałem BIOSa (Award Modular v6.00PG z wersji F1 do najnowszej F9g) i padł mi system stawiany właśnie na tym nowym dysku.
Próbowałem już:
- podłączania pod drugi kontroler na płycie głównej (mam dwa)
- przywracania BIOSA do starej wersji
- klikania autowykrywania HDD; tutaj efekt był dwojaki w zależności od wersji BIOSa - w F9 nie działo się nic, a w F1 wyświetlała się literka
***946; .
- próbowania wszelkich konfiguracji ustawień z "SATA" w nazwie
Płyta główna: Gigabyte GA-K8NSC-939
(na stronie Gigabyte wyszukajcie pod Socket 939 -> NVIDIA nForce3 250Gb; ja nie mogę zamieszczać linków)
W tym momencie operuję na starym dysku PATA (WD 1600JB-00GVC0) z Windowsem XP SP3.
Liczę na Was!
PS
Cytat:
Napisany przez Berion
Ja jednak zachęcam Ciebie do zabawy i nauki
|
Zachęciłeś to teraz ratuj
Próbowałem już:
- Instalować Windows ze zintegrownymi sterownikami SATA (integracja programem nLite)
Zdjęcia z BIOSu:
- Dysk SATA
h**p://img838.imageshack.us/i/p1000717h.jpg/
- Integrated Peripherals
h**p://img214.imageshack.us/i/p1000718f.jpg/
- ***946; (po jej wyświetleniu następowało zacięcie i trzeba było resetować)
h**p://img841.imageshack.us/i/p1000715.jpg/
Nie jestem w stanie stwierdzić, co było bezpośrednią przyczyną, ale kolej rzeczy była taka, że najpierw padł system, a przy reinstalacji instalator nie potrafił już poprawnie rozpoznać dysku.
Próbowałem już:
- Resetować BIOS
Nie pomaga