Dyskusja: Ciekawe zachowanie
Podgląd pojedynczego posta
Stary 28.08.2010, 04:00   #15
Kowa1
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.08.2010
Kowa1 jest tu z lekka niepopularny <-31- -50 pkt>
No to powiem że jak na specjalistyczne forum to informacje cieńkie.

To tzreba było rozpoznać bojem

Sięgmnołem do Nero 9 i Infinadyne CD/DVD Inspectora

I tak

Okazuje sie że jak w innych dziedzinach i na tej położona wielka łapa korporacji a Prezesik się sakramencko myli odsyłając do markowych płyt.
Tak jak w przypadku np. kotłów wiszących czy lodówek gdzie na wierzchu naklejki różnych producentów a w środku dokładnie to samo tak i w przypadku nośników.

Nero czy inny program rozpoznający kody producenta:
wkładam płytkę z nadrukiem Platinium-R - program podaje: Verbatim
wkładam płytkę z nadrukiem Msonic-R - program podaje: Verbatim
najepszy numer z Platinium+R 16x - program podaje: Verbatim 18x

oczywiście zainstalowałem inną nagrywarkę Asus DRW 1814BL żeby to "poczytać".

Wszystkie nowe płytki pokazują Track01.cda i dają się "czytać" pod WinExploratorem pokazując właściwości "InCD Auto-formattable", System plików INCDFS ( gdyby Nero 9 nie zmuszało do zainstalowania InCD to w tym miejscu było by - System plików CDFS ), Zajęte 0GB wolne 4,38GB
( gdyby Nero 9 nie zmuszało do zainstalowania InCD to w tym miejscu było by - Zajęte 0GB wolne 1,99GB )

POWRZUCAŁbym obrazki ale to rewelacyjne forum nie pozwala na takie linki wszystkim poniżej 10 postów nawet takim którzy wykonali uczciwą pracę i mają dobry materiał żeby podzielić się z innym ( rewelacyjnie zachęcające )
Przy okazji Prezesik, link działa tylko na początku i na końcu tego co znajduje się w "CODE" trzeba wpisać to co zazwyczaj znajduje się na początku i na końcu linku. Ja dałem gwiadzki bo genialny program forum blokuje post gdziekolwiek wpisć wiadomy tekst i liczyTrack01.cdam że czytający sie domyślą. Widać przeliczyłem się.
No to łatwiej link : h*t*t*p*/*/*forum.cdrlab.pl/dvd-dvd-r/4440-nagrywarka-plyta-dvd-nie-czyta-plyta-dvd*.*h*t*m*l - gwiazdki wywalić a zamiast bużki dwukropek.
-------------------Koniec dygresji

Prawdopodobnie jest to związane z dostosowaniem do kompatybilności z zapisem UDF wyższego standardu
UWAGA!!!! Ciekawostka Nero 9 nie oferuje standardu UDF 1.4 czytany przez starsze DVD który był pierwotnym standardem dla zapisu UDF w formie sformatowanych nim nośników DVD na które można było używać wraz z napędami DVD-/+RW jak 4,5GB dyskietki = zapisywać i mazać na nich pliki spod managera plików.

Być może jest to związane z prawami do tego formatu który był wprowadzony przez IBM w programie Sonic DLA ( Disk Letter Acces ) a póżniej stosowany w Pocked CD czy Instant CD no i InCD.
Co ciekawe format niby był identycznt a nie można było pisać i czytać DVD zapisanych pod tymi programami wymiennie.

Całość wygląda jak "zachęta" dla użytkowników do zakupu nowych nagrywarek bo stare nagle przestają zapisywać na nowych płytkach - no cóż "zepsuły" się.

Zadałem sobie trud pogrzebałem w przydaśnych "śmieciach" i znalazłem starego poskretch-owanego, pustego Verbatima:
Windows Eksplorator nie widzi na nim Track01.cda
MediaPlayer nie startuje
Eksplorator windows pokazuje właściwości żadne = puste miejsce, System plików RAW, Zajęte miejsce 0 wolne miejsce 0
Nagrywarka ASUS nie mieli 20 sekund zanim przyjmie ( rozpozna ) płytkę, tylko widzi ją odrazu
Nagrywarka Toshiba widzi płytkę bez problemu i jest gotowa do nagrywania

No to jak mówi Siara "i wszystko jasne"

Całe sczęście że mam niezły zapas DVD-RW na których Toshiba śmiga jak brzytew bo głównie do tego używam.

Sobrus, może to jednak nie kiepska nagrywarka.

Ostatnio zmieniany przez Kowa1 : 28.08.2010 o godz. 04:03
Kowa1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post