Cytat:
Napisany przez Patrix
W dodatku jeśli taka podróbka ma w nazwie iphone/nokia/htc i tak dalej to jesteś 100% paserem, sprzęt podlega konfiskacie a właściciel ma nieprzyjemności.
Urządzenia (nawet te bardzo podobne) ale nie nazywające się w "sposób mylny" są legalne.
|
Z resztą zgoda, ale co do tego mam wątpliwości. Po pierwsze znowu - kupujesz przykładowo na Allegro (zakładając) i jak dla mnie to serwis odpowiada za weryfikację legalności rzeczy tam wystawianych. Za to w końcu bierze pieniądze.
Po drugie - marki, które wymieniłeś, są znane, ale też bez przesady - raz, że pomimo swojej popularności i tak nie dla każdego, a dwa, że nie ma przecież obowiązku (i nie można tego zakładać) znajomości wszystkich marek, które występują na świecie. A w tym wypadku oczekujesz, że potencjalny nabywca będzie na pewno wiedział, że kupuje podróbkę. Owszem, ty czy ja będziemy, ale jak np. skusi się na to ktoś kompletnie nieobeznany w temacie, bo akurat ten telefon i opis mu się spodoba?
Prawo pewnie stoi tu po stronie dużych producentów, ale zupełnie mnie to nie przekonuje..