Cytat:
Napisany przez Bartez
Nie wiem, dlaczego macie taki problem z zaakceptowaniem polityki Apple i jej użytkowników. Przecież nikt Was nie zmusza do używania Maców.
|
Nie wiem jak inni ale ja nie lubię takiego marketingowego bełkotu w żadnym wydaniu. Jeżeli jakaś inna firma zaczęła by robić to na taką skalę co Apple i z niej miałbym ubaw

Masz rację, że nikt nie zmusza do kupna czy używania. Jednak swoje zdanie mogę wyrazić? Mogę się śmiać z ich nonsensów ?
Cytat:
To użytkownicy PCtów, a nie Maców mają jakąś fobie na tym punkcie. Jak ktoś ma taki kaprys, to może używać amigi i twierdzić, że DLA NIEGO to jest najlepsza platforma na świecie.
|
Czy fobię? Jak pisałem wcześniej mam straszne uczulenie na takie pierd*****e.(niesamowity rym

) W podobny sposób śmieję się z wyznawców wielkiego rydzyka, bohaterskich obrońców krzyża, czy prawych i sprawiedliwych.
Bartez mnie to śmieszy, czasami nawet załamuje. Nikomu nie zabraniam kupować gadżetów tej firmy. Jednak będę reagował na fanatyczne wyznania. Oczywiście staram się to zawsze robić jak najbardziej konstruktywnie.
Np. ostatnia teza co do starzenia się sprzęty czy udzielania wsparcia technicznego.
Cytat:
Z polityką Apple można się nie zgadzać, ale trzeba ją tolerować.
|
Tolerować to raczej złe słowo.
Cytat:
To jest prawo Apple, że mają zamkniętą platformę i kontrolują wszystko od hardware po software.
|
Jeżeli chodzi o sprawę zamknięcia się we własnym środowisku to wiesz nie do końca mają do tego prawo. Jest coś takiego jak urząd antymonopolowy

Dla mnie to co robi Apple jest podobne do tego co robiło MS. Tylko czekać aż zajmą się nimi odpowiednie urzędy
Cytat:
Jak komuś nie odpowiada, nie musi kupować.
|
No jasne że nie musi kupić ale jeżeli zapragnie to powinien wypowiedzieć swoją opinię. Apple często i tego nie pozwala - kiedy jeden z serwisów wycofał rekomendację dla srajfona 4 i ktoś z użytkowników wrzucił to na ich forum temat został skasowany.
Cytat:
Napisany przez M@X
Ktos to idealnie napisal recenzujac iPada w tekscie pod tytulem "Zludna wolnosc". Autor zwrocil uwage, iz na komputerze mamy teoretyczna wolnosc instalacji dowolnego oprogramowania.
|
To nie jest tylko teoretyczna wolność. Na pcta mogę sobie zainstalować produkt jaki chce.
Cytat:
Tylko, ze szukajac np. Odpowiedniego komunikatora testujemy dziesiatki programow i setki ustawien.
|
Właśnie o to chodzi w wolności, że sprawdzasz sobie dostępne możliwości i wybierasz produkt taki który Ci najlepiej podpasuje. Apple daje ci do wyboru kilka programów i musisz wybrać jeden z nich. Często nawet nie ma programu który rozwija wbudowane możliwości telefonu, takie aplikacje nie są zwykle dopuszczone a uwierz mi że wiele osób by z nich skorzystało
Cytat:
W AppStore wpisujemy np. "jabber" i mamy raptem kilka, gotowych do dzialania programow, wpisujemy jedynie login i haslo. W zwiazku z czym ja rzekomej "wolnosci", vel "stracie czasu" na urzadzeniach mobilnych juz podziekuje :-)!
|
Hmmm. Na inne systemy też są programy dla standardowego kowalskiego gdzie wypełniasz login i hasło i program się odpala. Jednak na tych innych platformach masz WYBÓR. Ty decydujesz z jakiej aplikacji korzystasz.
Mając wolność wyboru musimy często poświęcić czas na rozeznanie się. Jednak to jest naturalne. Jeżeli chcesz kupić sobie bluzkę czy spodnie to często odwiedzasz kilkanaście sklepów i patrzysz co każdy ma aby na końcu wybrać sobie ten w którym widziałeś spodnie które mają najlepszy wskaźnik cena/jakość/wygląd. Cóż straciłeś te 1-2h na chodzeniu, wybieraniu jednak masz za to świetne spodnie.
Apple właśnie tego nie udostępnia. Oni Ci dają jeden sklep i masz do wyboru tylko to co oni dopuszczą. Z jednej strony nie tracisz czasu na wyborze ale z drugiej masz niesamowicie ograniczony wybór. I często decydujesz się na coś tylko dlatego, że nie ma nic innego.
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Jak dla mnie to wszyscy przesadzacie. Po co w ogóle robić z tego jakiś problem?
|
To nie tyle problem a temat do dyskusji.
Cytat:
Ja traktuję ten wątek humorystycznie, bo dla mnie cała ta 'sprawa' Apple jest humorystyczna. Kto lubi, niech używa, ale jeśli fanatycznie broni tej marki to też staje się śmieszny i sam staje się celem żartów.
|
Też go tak traktuje. Odnośnie tego pogrubionego tekstu to jest świetnie ujęte. Właśnie o to chodzi w tym wszystkim, żeby się pośmiać. Mnie śmieszą niektóre tezy Yahola czy Maksa na tym forum. Odpowiadając na nie chcę tylko pokazać jak bardzo one są śmieszne i nie mają nic wspólnego z prawdą.
Cytat:
Faktem jest, że Apple, jak wszystkie inne firmy, ma swoje wady, tyle tylko, że czasami głupio próbuje przekształcić je w zalety. Stąd tematem żartów było, jest i będzie.
|
To chyba główny powód wyśmiewania tej firmy. Choćby ostatni problem z anteną. Apple na ostatniej konferencji pokazało, że każdy telefon traci zasięg. Tylko zapomnieli wspomnieć że tylko iPhone traci zasięg gdy dotkniemy go palcem w czuły punkt. PALCEM nie całą ręką.
Cytat:
A że czasami to zapatrzenie w produkty tej firmy i jej sposób ich promowania zahaczają o manipulację, to już inna sprawa i jeśli ma to postępować (a patrząc na wyniki firmy chyba tak jest), to nie wiem, czy "trzeba tolerować" w którymś momencie nie przestanie być właściwe.
|
Jasne, że nie powinno się tolerować bo kłamstwo powtarzane milion razy w końcu staje się prawdą.
Cytat:
To nie ten etap, ale patrząc na przykład Krzyża w Polsce ludzie potrafią się jednoczyć wokół różnych rzeczy i potrafią też w ich obronie stawać się niebezpieczni..
|
Moim zdaniem właściwy. Co do jednoczenia się to nie mam nic przeciwko, ale mam przeciwko jeżeli takie osoby robią to fanatycznie.