Cytat:
Napisany przez Bartez
Jakieś szczegóły można prosić? Jako dev mnie to interesuje, choć nie miałem potrzeby do tej pory zapoznawać się z tym.
I przy okazji dyskusji może rozgraniczmy, o której części biznesu apple rozmawiamy. Bo z tego co mi wiadomo, to na Macach można instalować co się chce i nie musi to pochodzić z AppStore. Mam rację, czy tu też się pozmieniało?
I co znaczy wolność w instalacji czegokolwiek? Na windowsy nie można zainstalować aplikacji z *xów i odwrotnie, więc to też ogranicza tę wolność?
|
Jak zwykle @Andy traktuje wypowiedzi i licencje wybiorczo, ni stąd ni zowąd wyjeżdżając z licencjami na aplikacje iPhone.
Ja odnoszę się wyłącznie do aplikacji i systemu operacyjnego Apple, nie do gadgetów dla ubogich w postaci iPoda i iPhona, do którego ograniczania dopuszczalnych aplikacji Apple ma absolutne i niepodważalne prawo.
Tak wiec:
-nie ma żadnych ograniczeń w instalowaniu obcych aplikacji na Mac OS X - to raz.
Dwa - istnieją aplikacje na Mac OS umożliwiające natywne postawienie aplikacji Windowsowych, np. CrossOver.
Umożliwia zainstalowanie Windowsowego Office, umożliwia zainstalowanie i uruchamianie gier dedykowanych na Windowsa.
Istnieją aplikacje np. Parallels, umożliwiające postawienie i uruchomienie Windowsa, w pełni działającego w trybie emulacji.
Co więcej, w kazdym systemie czy Leopard, czy Snow Leopard jest natywnie dołączona aplikacje Asystent Boot Campa, która umożliwia postawienie pełnego funkcjonalnego Windowsa. Asystent Boot Campa zawiera pełny pakiet sterowników dla Windowsa, do zainstalowania wszystkich urządzeń Maca.
Jak chcesz możesz sobie na Boot Campie postawić Linuxa.
Mam Time Machine, która bekapuje mi dysk w tle, i nawet po skasowaniu, lub nawet padzie dysku, przywraca mi system i pliki, programy, ustawienia w ciągu kilkunastu minut.
Mam Automatora, który może zostać zapisany aby wykonywać zadane polecenia w określonym czasie.
Wiec nie pieprzcie głupot, które wyczytaliście w "fachowych" pismach opłaconych przez inne firmy.
Bredni o wirusach, trojanach i włamaniach na Mac OSa w ciągu kilku sekund.
Zacznijcie samodzielnie myśleć, a nie potarzać jak papuga głupoty wymyślone przez innych.
Bo nie macie pojęcia o czym się wypowiadacie.
I nie wyjeżdżajcie mi z iPodem i z iPhonem bo to inna bajka.
Czytajcie licencje a wtedy nie będziecie bredzili po forach.