Podgląd pojedynczego posta
Stary 03.09.2010, 13:02   #1553
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
No dobrze to jak to ugryzc, abym mogl pisac do kogos z tlena i vice versa? Bo akurat jabberem sie nigdy nie bawilem. Mam konto na gmail. Siec jabber i skonfigurowane poprawnie - tzn widze osoby z kontaktow na gtalk(tych co sa na poczcie gmail)
Wyobraź sobie, że Jabber w dużym przybliżeniu działa jak Email. Ty masz konto na Google, a ja na Tlenie. Aby mi wysłać email w polu odbiorcy wpisujesz mój ID login@tlen.pl.

Cytat:
ale jak zobaczyc kogos z tlena?
Dodaj kogoś z tlena do swojej listy, dajcie sobie autoryzacje (akurat w tym wypadku Google jest lekko inne bo autoryzacji wymaga do komunikacji, normalnie autoryzacja jest wymagana tylko do przesyłania informacji o obecności) i już. Od teraz możesz z taką osobą rozmawiać.

Jeśli chcesz się o tym protokole dowiedzieć czegoś więcej polecam ten serwis.