|
@All
Moje pytanie do Banany było po części symboliczne. Zresztą napisałem, by nie odpowiadał. Nie wiem po co inni się chwalą?
Oczywiście wtedy nie było komórek, komputerów. Zresztą wytwarzanie produktów przemysłowych było droższe niezależnie od państwa i ustroju.
Dodatkowo wtedy produkowało się przedmioty, które miały służyć dłużej niż 3 lata (przejaskrawiając).
@Banana Coctail
W moim pytaniu był zarzut hipokryzji. Czyli musiałem uczepić się podobnych argumentów. Zresztą w odpowiedzi na Twoje - "jak byli kretynami..." Bo wtedy nikt nie miał ponad miarę, chyba że miał PZPRowca w rodzinie lub w inny sposób był zakolegowany z systemem.
Czyli nazwałeś także mnie, a raczej moich rodziców - kretynami.
Znajdź sobie jpg, prezentujące kartki na różne wyroby. I porównaj ze swoim spożyciem. Aha, teraz za tym wszystkim nie musisz stać. Nie musisz czekać latami za założeniem telefonu.
Dlatego twierdzę, że piszesz bzdury. Krótko, bo krótko, ale także żyłem w tamtym systemie.
Pamiętam jak w szkole średniej, ktoś kto się zapisał do ZSMP miał możliwość tańszego kursu na prawo jazdy, czy wyjazdu do NRD na obóz.
Oby to nigdy nie wróciło. Nie tylko brak towarów i kartki, ale także brak swobód obywatelskich. Niestety to ostatnie wydaje się zagrożone. Ale to już dyskusja w temacie polityka, choć tak na prawdę w jeszcze innym temacie, który może warto dopiero założyć.
Ostatnio zmieniany przez Kogoro : 14.09.2010 o godz. 14:44
|