Pochwale się
LX5 został wczoraj zamówiony
Patrzyłem dziś na przykładowe zdjęcia w comparatorze imaging resource i na moje niewprawne oko poziom szumów LX5 ustępuje Sony NEX o ok 1,5stopa, a aparatom micro 4/3 (GF1) o ok 1 stop.
Porównywałem to na podstawie 2 zdjęć (indoor i still life), w dodatku LX moze mieć mocniejsze odszumianie - ale biorąc pod uwagę już sam fakt że nawiązał walkę z tymi sprzętami (obyło się bez nokautu) jest zadziwiający. Różnice w szumach zrekompensuje szkło F2.0.
Jest wyraźnie lepiej od LX3 (w wysokim ISO obraz jest mniej ziarnisty, ja tak wole nawet kosztem detali), nieco lepiej od G11, nieco gorzej od S95.
Przy czym różnica miedzy LX3 a LX5 nie jest duża, chyba poniżej 1 stopa. Z tym że inne jest podejście do odsumiania, bardziej jak w Canonach (zdjęcie traci detale, zamist stawać sie ziarniste).
Nawiasem mówiąć Sony NEX i Olympus E-PL1 mają świetne matryce i obiektywy. Nawet w ISO1600 obraz jest bardzo dobry, a w niskim ISO górują ostrością.
Starsze lustra już w ISO400 sieją delikatnie kolorowymi kropkami.
Niestety cały ich potencjał niszczy albo cena szkieł (mikro 4/3 ma niektóre obiektywy za 1000 funtów) albo cena i ich tymczasowy brak (NEX).
Dlatego dla mnie LX5. 1800zł i mam temat z głowy. Teraz tylko lampa i polar 52mm (FZ8 i LX5 mają tą samą średnicę

!)
Nie moge sie doczekać aż przyjdzie