LX5 ma być dzisiaj

.
Wczoraj firma panasonic troche mnie wkurzyła, bo wyczytałem, że tulejka do nakładania filtrów (lens adapter LA6) kosztuje 50USD. Za kawałek plastiku. W Polsce to będzie pewnie z 500zł

.
W FZ8 za 899zł (dwa lata temu) taki drobiazg był dołożony do zestawu. Razem z tulipanem. Nie wspominając o tym, że EVF 0.44'' jest wbudowany (w LX5 kolejne 125USD).
EVF jeszcze rozumiem, ale ta tulejka to zwyczajne sknerstwo. I to w ich najdroższym aparacie.
No nic. Na razie i tak nie mam filtrów, ale z zakupem polarka musze sie wstrzymać

.
Pyłek na matrycy to rzeczywiście problem. A może sprężone powietrze w sprayu do czyszczenia komputera? To jeden z powodów dla których nie chce wymiennych obiektywów.
W bojowych warunkach bałbym sie zmienić szkło...
PS. Gdyby technoligię produkcji matrycy i procesor z LX5 włożyli do FZ8. Matryca tylko 1/2,5'' ale ma tylko 7Mpix i szkło 12x F2.8-3.1.. to byłby pewnie najlepszy superzoom na rynku.
A w FZ50 zmieściłaby sie chyba nawet pełna matryca z LX5! Wtedy nikt by nie kupił Panasoników G i tanich lustrzanek

Zamiast tego zaczeli robić superzoomy z jakością telefonu komórkowego. Słyszeliście że Canon ma wypuścić SX30 z zoomem 35x
Na roadmapie panasonica widziałem następce matrycy LX5 ok roku 2012, wtedy kompakty będą miały 18-20Mpix

I pewnie zoomy 50x będą na porządku dziennym.