Podgląd pojedynczego posta
Stary 17.09.2010, 23:46   #495
Gadzina18
Forumator

Data rejestracji: 27.08.2004
Gadzina18 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez andy Podgląd Wiadomości
Jeśli chodzi o stosunek cena/wydajność/jakość to bez różnicy. Najdroższy laptop od Appla z tego co widzę jest za 9.7k. O takiej samej wydajności laptopa innej firmy masz za ~60-70% ceny tego najdroższego Appla.
W pełni się zgadzam jeżeli chodzi o laptopy, jeżeli chodzi o stacje robocze, to różnicy cenowej nie ma

Cytat:
Można i kupić laptopa za ponad 10k ale zobacz co oferuje względem tych od Apple. Nigdy nie pisałem i nie twierdziłem, że Apple produkuje beznadziejny sprzęt. Ich jakość jest porównywalna do innych jednak cena niebotycznie większa.
Niebotycznie większa przez iSource, w stanach różnice są dużo mniejsze...

Cytat:
No ale i PCta można złożyć do zadań specjalnych, jednak cena będzie mniejsza niż w przypadku sprzętu od Apple.
Jasne, że można. Jednak jeżeli zastosujesz te same elementy, z których masz Maca Pro, to różnicy nie będzie, ba, nawet w niektórych przypadkach PC jest droższy (przykład na podstawie najnowszego iMaca 27" Core i7 i matrycą IPS) Więc moim zdaniem nie można tego uogólniać, bo PC zawsze tańszy nie jest.

Cytat:
Też mógłbym pozbierać firmy, które używają systemu Windows czy różnych dystrybucji Linuksa ale po co? Co tym udowodnię?
Cel był jeden. Zwolennicy PC przedstawiają sprzęt Apple jako drogi uogólniając nadmiernie i naciągając fakty. Do tego dają argument, że to to tylko ładnie wygląda ale nie nadaje się*do niczego, bo ma kiepskie podzespoły etc. Przykład TVN pokazuje, że jest to dobry sprzęt, który można stosować w biznesie i nie zawsze oznacza to zwiększone koszty. W linku, który przytoczyłem, jest mowa o obniżeniu kosztów dzięki Apple. Nie możliwe? A jednak..