Dyskusja: Jaki monitor LCD ?
Podgląd pojedynczego posta
Stary 25.09.2010, 23:42   #10
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
A nie jest on aby na TN?

Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia z monitorami na PVA/MVA w tej wielkości, więc siedzę cicho. Ale ogólnie o Samsungach mam dobre zdanie, swoim obecnym i tych, które widuję w różnych miejscach przy różnych okazjach (sam mam właśnie TN, choć nie wiem, czy skoro myślałeś o lepszej matrycy to nie warto przy tym planie pozostać).

Co do obsługi 1080p - oczywiście, że monitory 16:10 to obsługują. 16:9 przy FullHD to rozdzielczość 1920 x 1080 pikseli, natomiast 16:10 - 1920 x 1200 pikseli. W przypadku wyświetlania materiałów FullHD w obu przypadkach są wyświetlane w oryginalnej rozdzielczości, z tym, że przy 16:10 na górze i u dołu ekranu pozostają dwa czarne paski. Te dodatkowe 120 pikseli na wysokość przydają się, jeśli pracujesz nad materiałem w rozdzielczości FullHD i nie masz gdzie podziać pasków narzędzi, żeby nie zasłaniały Ci obrazu w natywnej rozdzielczości.

O ile tylko miejsce na biurku Ci pozwala, radziłbym jednak większy monitor - na małych wyświetlaczach o wysokiej rozdzielczości wszystko będzie po prostu bardzo małe, o ile ręcznie nie zmienisz DPI. Nie rozumiem idei produkowania paneli o rozdzielczości 1920 x 1080/1200 pikseli o rozmiarze mniejszym niż 22" - rozmiar plamki jest tam naprawdę miniaturowy (optymalny dla monitora jest moim zdaniem przy 24").

Jarson jest online   Odpowiedz cytując ten post