Podgląd pojedynczego posta
Stary 04.10.2010, 12:01   #1344
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Bez przesady z tą ekologicznością. Zwłaszcza w obudowie zewnętrznej, którą podpinasz od czasu do czasu.
Może jak masz dyski w komputerze cały czas włączonym, to ma to jakieś wymierne efekty.
Mam przed sobą F1 i stoi na nim, że ma pobór max 0,7A na 12V i 0,5 na 5V < 10W i F2 0,5A@12V i 0,7A@5V < 10W. W praktyce pewnie jak nie zapisuje to z 1/3 tego (albo i mniej) - czyli tyle, co uśpiony telewizor czy monitor. To ile te "eko" mniej mogą ciągnąć? 1W? A jak dysk masz włączony z godzinę dziennie, to już całkiem pomijalne - bardziej ekologiczny będziesz, ja wyłączysz całkiem TV czy radio.

Ja doszedłem do wniosku, że w budzie minimum dysków (mi wystarcza jeden - ale jak komuś zależy na bezpieczeństwie albo wydajności, to RAID z 2 dysków jest IMO OK). A co się przydaje raz na jakiś czas, to na dysku podpinanym w razie potrzeby (już nawet nagrywarkę zdemontowałem).

Robią wielkie hallo - ale to IMO tylko chłyt marketingody.

Ostatnio zmieniany przez Wawelski : 04.10.2010 o godz. 12:04
Wawelski jest offline   Odpowiedz cytując ten post