Chwilowo nie mam żadnego meldunku a potrzebuję założyć nowe konto osobiste. Nie mam ochoty "hakować" kuriera mBanku (wymagają podania adresu zameldowania już na pierwszej stronie formularza), więc szukałem banku, który tego nie wymaga.
Trafiłem na nowo otwarty
http://getinonline.pl . W formularzu napisane "Dane adresowe"

, to wypełniłem. Wypełniłem późną nocą, po chwili mail oraz SMS z danymi logowania.
Z ciekawostek: można sobie wybrać dowolny cardholder name, czyli ten tłoczony napis na karcie zawierający imię i nazwisko.
Wstawiłem swojego maila, ale w formularzu poprosiłem o kontakt, aby wyjaśnić wątpliwości. Dziś rano telefon i miły pan wyjaśnił mi wszystko co chciałem. Stanęło na tym, że z powodu obowiązującego w PL prawa, bezpieczniej wpisać imię oraz nazwisko.
Interfejs jest z bajerami, co w przypadku webaplikacji bankowej jest ryzykowne... Moim zdaniem jest jeszcze niedopracowany, przykładów sporych błędów w usability miałbym na szybko z pięć. No, ale może poprawią.
Miałem dziś rano problem z logowaniem, chyba sam coś pomieszałem przy zmianie hasła i zablokowałem konto. Wypełniłem formularz, po 5 minutach telefon - konto odblokowane, bez zmiany hasła.
Moje hasło jednak musi być błędne, znowu formularz i po kilku minutach telefon od mojego
osobistego doradcy p. Łukasza Zalewskiego. W trakcie rozmowy pan Łukasz zresetował mi hasło via SMS oraz wysłał maila z danymi kontaktowymi do siebie.
Co fajne, nie pitolił mi marketingowych bajerów a odpowiedział przy okazji na wszystkie moje dodatkowe pytania; sam zaproponował kilka rzeczy.
Getin ma oddziały w Warszawie, są darmowe wpłaty gotówkowe na konto w oddziale.
Gdy zapytałem o te wpłaty, p. Łukasz jeszcze mi opowiedział o możliwości umówienia via email wypłaty większej gotówki i możliwości eskorty. Chyba to był jedyny chwyt, próba wysondowania czy mają do czynienia z kasiastym gościem

Ale niech im tam
Ktoś może powiedzieć, że to private banking dla ubogich, no ale konkurencja robi swoje...
Ogólnie interfejs moim zdaniem do poprawy, ale obsługa ludzka zapowiada się nieźle. W artykułach sponsorowanych zapowiadają walkę z mBankiem, a mbankowcy właśnie narzekają, że gdy przyjdzie porozmawiać z konsultantem, to nie da się przebić przez typowe procedury call center, czyli każdemu konsultantowi tłumaczenie od nowa o co biega, a potem i tak nic nie załatwione.
No i świetnie, jeśli Getinowi uda się utrzymać jakość, to nic tylko korzystać. Polecam spróbować, konta są darmowe, karta chyba też.