Cytat:
Napisany przez obibox
ad 1 tamten kwarc ma trzy nogi bo takie kwarce są i mają wbudowane kondensatory więc te trzy nogi załatwiają sprawę, akurat gość pewnie taki miał to tak narysował w schemacie.
|
Ok, czyli o jaki kwarc się pytać w sklepie? "Poproszę 12MHz Oscylator z trzema nogami"?

Skoro takie mają kondensatory to potrzebna jest ich jakaś konkretna wartość (44pF? nie wiem czy dobrze to rozumiem...)?
Cytat:
Oscillator: Just want to make things clear. You can use any frequency resonator you want as long as its divisible by 4 and is between 4 and 48mhz. I use 12mhz because thats what I have laying around
|
Czyli wszystkie od 4 do 48 MHz będą pasować pod te jego schematy i jego modyfikacje PSGrooPIC, dobrze to rozumiem?
Cytat:
Napisany przez mig25
Berion ,na pytanie na temat trójnóżkowego kwarca odpowiadalem w tym temacie Normalnie sam sobie warna powinieneś dać
Nadaje się , tylko musisz mieć jeszcze 2 kondensatorki 22pF , i lutujesz je tak jak na innych schematach.
|
Nie mogę znaleźć tego postu. Przeczytałem wszystkie 125.
Przyjmijmy, że chcę użyć tego swojego 12MHz - czyli dolutować dwa po obu stronach, adekwatnie do oryg. schematu, tak? Pytam ponieważ nie wiem, czy ilość MHz ma tutaj znaczenie - tam jest 8, mój ma 12.
- - -
Nie wiem też co z tą diodą. Może być dowolna LED?
@seba88
Bzdury ;]