Cytat:
Napisany przez Arepo
poczytałem o tym Dellu i w sumie fajna maszynka, ale użytkownicy piszą, że droga eksploatacja i trudno dostępny toner,
|
W dzisiejszych czasach trudno o coś trudnodostępnego, jak jest legalne i występuje w naturze.
Toner - oryginał 350zł na 6tys stron, zamiennik 160zł na 6tys. (2,66 gr/strona). Co istotne w niej razem z tonerem jest bęben. Brother (przynajmniej ten, którego mam) ma oddzielnie. I jak patrzę, to do Twojego wybrańca kosztuje 76 zł za 3000 stron - więc cena zamiennika praktycznie ta sama (a oryginały Dell ma sporo tańsze) jak się policzy na stronę.
Mam Brothera HL-2030 (mocno przechodzony) - przy dosypywaniu proszku wydruk wychodzi poniżej 1gr za stronę. Ale jakość taka sobie. Nawet na nowym zamienniku i wymienionym bębnie jakieś blade skany (np. zwolnienie lekarskie) po wydrukowaniu nie dają się odczytać.
Mam też tego Della. Jakość bez porównania. Do tego ma wszystko, o czym marzyłem - duplex (i to zarówno przy drukowaniu, jak i przy skanowaniu/kserowaniu - znaczy wrzucasz mu plik kartek i kserujesz/skanujesz dwustronnie), LAN, skanowanie na pednrive/drukowanie z pena, z konsoli drukarki można uruchomić skanowanie na komputer w sieci, wysłać skan mailem. Jest szybka (wg danych technicznych 3x szybsza od Twojego upatrzonego Brothera). Faksu użyłem z raz czy dwa, więc nie skomentuję. Z wad - to wielka jest. Jak za tę cenę - rewelacja.