Cytat:
Napisany przez andrzejj9
To jest plus..? 
|
Tak plus. Np. wybieramy się na zlot maniaków picia piwa, jeśli chcielibyśmy poinformowaćo tym fakcie znajomych normalnym sposobem to zajęło by nam raczej dużo czasu, smsy, email, dzwonienie, spotkanie się i poinformowanie o tym.
Gdy mamy tych wszystkich znajomych w takim serwisie to wystarczy jedno kliknięcie aby o tym poinformować

To jest właśnie ten plus.
Cytat:
Dla mnie jest to dobrowolne obdzieranie się z resztek prywatności na internecie (i także coraz częściej - poza)
|
A: Uszanuję twoją prywatność.
B: Prywatność? A co to takiego?
Cytat:
ale jeśli faktycznie można to - bezpiecznie - ograniczyć do ściśle wybranego grona to niech będzie.
|
Można. Niestety większość osób tego nie robi bo nie jest świadoma zagrożeń.
Wracając do prywatności to operatorzy telekomunikacyjni wiedzą gdzie chodzimy, mają nasze smsy, bilingi połączeń, operatorzy kont pocztowych mają nasze emailie, strony www ściągają z naszych przeglądarek różne informacje... Dzisiaj zachować prywatność jest niesamowicie trudno. Nie sztuką jest odciąć się od tego i z dumą mówić jakim jest się za***istym. Sztuką jest zachowanie tej prywatności używając tych serwisów
Cytat:
Chociaż dalej nie wyobrażam sobie, że jestem na przykład w knajpie i pierwsze co robię, to zmieniam status na jakimś serwisie. To jednak nie dla mnie..
|
No nie, nie pierwsze co robię. Np. siedzisz i rozmawiasz ze znajomymi, no ale chciałbyś aby ktoś jeszcze dołączył więc dajesz info do serwisu typu FourSquare.
Cytat:
Pedalstwem to zalatuje.
|
Nie ma to jak świetny argument w dyskusji...
Cytat:
Napisany przez Ormianin
To pierwsza droga jak zrobić z siebie uzależnionego od serwisów społecznościowych idiotę...
|
Tak od tego można się uzależnić, można się tak samo uzależnić jak od innych rzeczy. Sztuką jest ich używać z rozwagą.
Cytat:
Ale jeśli ktoś lubi się w takim facebookowym gronie lansować, to jego sprawa...
|
Tu nie chodzi o lasn. Np. zobaczyłeś jakiś ciekawy filmik na yt i chciałbyś się podzielić ze znajomymi. Kiedyś się wysyłało linka via komunikator, email czy ustawiało w opisie. Dzisiaj wystarczy wrzucić to na ścianę w FB i każdy kto nas obserwuje i ma uprawnienia do zobaczenia tego może to zobaczyć, skomentować czy kliknąć "Lubię to". FB to po prostu takie forum w czasie rzeczywistym dla znajomych.
Cytat:
Napisany przez Patrix
Zgadzam się z endrju9 i ormi to dla mnie dziwne.
|
Ale co jest dziwne? Przecież tutaj robisz to samo. Dyskutujesz na różne tematy, wrzucasz ciekawostki itp. FB się różni tym, że tam jest to zrobione bardziej instant oraz że dyskusja odbywa się w gronie znajomych (może też nie jeśli dołączymy np. do grupy "Ziomo wypier****j"

)