Cytat:
Napisany przez andy
Tak plus. Np. wybieramy się na zlot maniaków picia piwa, jeśli chcielibyśmy poinformowaćo tym fakcie znajomych normalnym sposobem to zajęło by nam raczej dużo czasu, smsy, email, dzwonienie, spotkanie się i poinformowanie o tym.
Gdy mamy tych wszystkich znajomych w takim serwisie to wystarczy jedno kliknięcie aby o tym poinformować  To jest właśnie ten plus.
|
Rozumiem możliwości zastosowania, ale dla mnie to jest dalej taki dziwny świat.. Żeby spędzać czas na umieszczaniu na jakiś profilach informacji o tym, co robię, czy gdzie przebywam, czy też z kolei obserwowanie takich rzeczy u innych, żeby wiedzieć, gdzie są? Po co. Chcę się z kimś spotkać to do niego zadzwonię, chcę zapytać, gdzie będzie, też wolę o tym pogadać, zamiast obserwować czyjś życiorys na internecie. To nie dla mnie.. Chyba jednak za bardzo cenię prywatność.
Cytat:
A: Uszanuję twoją prywatność.
B: Prywatność? A co to takiego?
|
Coś co dla niektórych jest bardzo ważne, dla innych mniej, ale niestety jest też spora grupa, która chyba faktycznie nie zdaje sobie sprawy z tego, co to jest (dopóki w różny sposób jej nie utraci).
Cytat:
Można. Niestety większość osób tego nie robi bo nie jest świadoma zagrożeń.
Wracając do prywatności to operatorzy telekomunikacyjni wiedzą gdzie chodzimy, mają nasze smsy, bilingi połączeń, operatorzy kont pocztowych mają nasze emailie, strony www ściągają z naszych przeglądarek różne informacje... Dzisiaj zachować prywatność jest niesamowicie trudno. Nie sztuką jest odciąć się od tego i z dumą mówić jakim jest się za***istym. Sztuką jest zachowanie tej prywatności używając tych serwisów
|
Nie na wszystko wpływ się ma, ale tam, gdzie można coś z tym zrobić, warto. Ja się przynajmniej staram, bo choć na co dzień niby z tego zapału do dzielenia się wszystkim ze światem nic negatywnego nie wynika, czasami okazuje się jednak, że poszło się za daleko. Ale wtedy jest już za późno, żeby coś z tym zrobić.
Cytat:
No nie, nie pierwsze co robię. Np. siedzisz i rozmawiasz ze znajomymi, no ale chciałbyś aby ktoś jeszcze dołączył więc dajesz info do serwisu typu FourSquare.
|
Albo do tej osoby dzwonię. Ja i tak przed wybraniem się na takie spotkanie (zakładając, że faktycznie zobaczyłbym jakiś status), skontaktowałbym się, żeby pogadać, co robią, czy można wpaść itp.
Cytat:
Tu nie chodzi o lasn. Np. zobaczyłeś jakiś ciekawy filmik na yt i chciałbyś się podzielić ze znajomymi. Kiedyś się wysyłało linka via komunikator, email czy ustawiało w opisie. Dzisiaj wystarczy wrzucić to na ścianę w FB i każdy kto nas obserwuje i ma uprawnienia do zobaczenia tego może to zobaczyć, skomentować czy kliknąć "Lubię to". FB to po prostu takie forum w czasie rzeczywistym dla znajomych.
|
Albo takie szerokie okno, przez które widać czyjeś gusta, nawyki, różne prywatne wycinki z życia i wiele innych rzeczy. Oczywiście, teoretycznie dostęp do wszystkiego można regulować, ale.. no właśnie - teoretycznie.