Podgląd pojedynczego posta
Stary 03.12.2010, 11:37   #1
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Uniwersalna stacja robocza a współczesne układy graficzne

Witam
Chciałbym złożyć blaszaka, będącym w miarę zaawansowanym komputerem do pracy; nazwałem go uniwersalną stacją roboczą, bo to jednak nie zwykły komputer biurowy.

Zastosowania:
  • różnoraki soft, jak edytory, środowiska programistyczne, webaplikacje itd itp
  • prosta obróbka grafiki rastrowej w PhotoShop CS2 oraz być może w przyszłości inne programy, ale na pewno bez potężnych kombajnów typu AutoCad itp
  • obróbka video, tutaj na razie nie mam jasności jakim programem - ale chodzi o obróbkę filmów z kamery do jakości na youtube
  • zero gier, na pewno

I tak, systemem będzie Windows 7 (niestety), także co do procesora, pamięci, monitora (IPS Dell U2410) to mam jasność - natomiast zupełnie nie wiem jaki wybrać chipset graficzny / kartę graficzną?
Płyty głównej nie wybrałem, bo nie wiem co z tą grafiką.

Na rynku jest kilkaset kart graficznych, ale to są raczej układy dla graczy.
Czy w ogóle dla takiego PhotoShop jest istotne jaka karta siedzi w komputerze?
Jaką kartę / wbudowany na MB układ wybrać dla optymalnej wydajności oraz jakości wyświetlanego obrazu?

Będę wdzięczny za każdą opinię oraz ciekawe linki.

Ostatnio zmieniany przez pali : 03.12.2010 o godz. 11:39
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online