Już sobie wczoraj poradziłem, ale cały dzień mi to zajęło.
Byłoby szybciej i łatwiej, gdyby nie to, że nie wszystkie wersje programu (używałem AtiFlash) obsługują moją kartę (5770). Może inaczej - tylko jedna wersja to obsługuje.
Jak to zwykle bywa zacząłem od rzeczy, które wydawały mi się najprostsze, sukcesywnie przechodząc do tych bardziej czasochłonnych, ale jedynych, których jeszcze mogłem próbować. Musiałem podłączyć stację dysków, bo miałem problem z botowalnym pendrivem albo płytą. Tu niby było ok, ale właśnie pojawiały się komunikaty o braku dostępu do karty (ze względu na wersję programu - o czym dopiero dowiedziałem się później (bo wcześniej takich informacji nie szukałem)). Odpowiednia wersja z kolei nie mieściła się na dyskietce...
W ciemno działać w końcu nie musiałem, bo podłączyłem drugą kartę pod pierwszy slot PCI-E, a tą właściwą pod dodatkowy. Nawet działało, choć też nie od początku, ale ważne, że ostatecznie widziałem co robię. W ciemno w sumie autoexeciem też by się udało, gdybym wiedział od początku o tej wersji programu (bo próbowałem z inną - polecenie było poprawnie, ale brak efektu ze względu na niekompatybilność wersji).
No ale ostatecznie botowalny pendrive (kurde.. ile ja miałem problemów, żeby go przygotować.. choć przecież też w sumie prosta sprawa..), najnowsza wersja programu i odpowiednia komenda (bo z innymi też był problem, mimo że na internecie są podawane) i zadziałało. Już tak byłem zniechęcony, że w pierwszej chwili nie rozumiałem komunikaty, który się pojawił. Po prostu czekałem tylko na informację, co znowu jest źle i co dalej próbować
Ale zadziałało, bios przywrócony, karta działa, problem ze skokową animacją jest dalej, ale już się biosami nie będę bawił. Kartę lekko podkręciłem, problem na chwilę zniknął (ale wróci, już to przerabiałem), więc chwilowo mi wystarczy. Ważne, że nie muszę się za nową kartą rozglądać
----
ps. może wrzucę później krok po kroku, co dokładnie zrobiłem. Niby instrukcji na internecie jest pełno, ale że przerobiłem kilkanaście/kilkadziesiąt i zadziałała dopiero ta jedna, to może komuś do tej karty się przydadzą.