|
TrueCrypt - dziwny problem z bootowaniem.
Witam.
Mam problem ze swoim laptopem/trucryptem w sumie nie wiem gdzie leży przyczyna błędu, otóż:
Na swoim laptopie (Windows 7) posiadam zainstalowanego TrueCrypta w wersji 7.0a, którym zaszyfrowałem cały dysk (300gb).
Przedwczoraj stworzyłem dwie nowe partycje jedna ntfs druga fat32 i na jedną z nich wkopiowałem pliki do instalacji windowsa XP (nie zrobiłem z tej partycji partycji bootowalnej tylko skopiowałem na nią pliki instalacji i tyle)
Następnie zresetowałem laptopa no i tu pojawia się problem.
Po wpisaniu hasła TrueCrypta dostawałem informację "Booting..."
dodam, że nie mam włączonej opcji fakeowych błędów. Chciałem naprawić ten problem płytami z windows Xp (tu po włożeniu płyty mam bluescreen podczas wczytywania sterowników 0x000007b) natomiast usb z win7 nie wykrywa żadnego dysku (co jest jasne gdyż jest zaszyfrowany)
Odszyfrowałem więc dysk z poziomu dos (trwało to około 13h) lecz po odszyfrowaniu problem jest dokładnie taki sam we wszystkich w/w przypadkach. Z ciekawości włożyłem ponownie płytę TrueCrypta i znowu wszedłem w opcje deszyfracji i o dziwo dysk deszyfruje się od nowa.
Ma ktoś jakiś pomysł jak to naprawić? Ustalić partycję, z której ma się bootować windows? Bądź inne rozwiązanie, które pozwoli mi odpalić lapka?
Pozdrawiam
|