Badziewia jakieś, przełącz się na pluginy Peopsa. Masz większą kontrolę. Dlaczego używasz wersji 1.6.0, zamiast 1.7.0?
- - -
Po za tym nie podałeś ustawienia cdrom0:/ (napędu), więc na podstawie tego nie powiem Ci czemu nie odczytuje płyty z fizycznego napędu. Nie dasz rady odczytać płyty PSXa jeśli napęd nie obsługuje odczytu CD w mode2 i/lub subkanałów (ale nie spotkałem żadnego jeszcze "nowego" napędu bez ich obsługi).
- - -
Myślę też czegoś nie rozumiesz. O jakim w ogóle save'ie piszesz? O normalnym, który zapisuje się na emulowanej karcie pamięci czy o tzw. save state'cie? Save state to zrzut całego RAMu emulowanej konsoli, więc jeśli siedzą tam jakieś uszkodzone pliki, które powodują zawieszanie się gry to przy jego wczytaniu będziesz tak miał nawet na swojej oryginalnej kopii, dopiero co odfoliowanej.
Save state'y pomiędzy różnymi wersjami gry mogą być niekompatybilne (różnice w alokacji pamięci). Ponadto jeśli Twój oryg. to PAL, a Twoja kopia to NTSC/U to emulator nie zobaczy save'a dopóki nie zmienisz nazwy pliku na zgodny z nowym numerem katalogowym gry (czyli ID, np. SCES_123.45 + jakiś suffix porządkowy (nie używałem ePSXe od lat)).
- - -
To nie jest bug gry.