Witam, chciałem przedstawić sposób jak się połączyć przez ftp z PS3.
Sam używam jako klienta Flash FXP, programem Filezilla udało mi się połączyć ale nie wiem czemu nie mogłem przesłać plików, a programem z Flash FXP wszystko było ok.
U mnie problem polegał na tym że program ftp serwer odpalany w konsoli w ogóle nie wyświetlał ip, nie wspominając o braku połączenia się

.
Kabel z jakiego korzystam to zwykły kabel RJ45 ***8211; ten sam którym połączony jest mój PC z Internetem
Wszystko zależy od tego jakie wartości wpiszemy w opcjach połączenia z siecią w naszej konsoli.
A więc udajemy się do ustawień naszej konsoli, i wybieramy pozycję na samym dole ***8222;Ustawienia Sieci***8221;.
Następnie wybieramy ***8222;Ustawienia połączenia internetowego***8221;.
Klikamy ok., w metodzie ustawienia wybieramy ***8222;Niestandardowe***8221;, potem ***8222;Połączenie przewodowe***8221;, ***8222;Autowykrywanie***8221;, a dla
Ustawienia adresu IP wybieramy ***8222;Ręczne***8221;.
(Reszta ustawień to ustawienia takie jakie konsola sama wybierze).
Jak widać mamy parę pól do uzupełnienia, a są nimi:
Adres IP:
Maska podsieci:
Router domyślny:
Podstawowy serwer DNS:
Dodatkowy serwer DNS:
Aby uzupełnić te dane musimy je znać, tzn odczytać z naszego komputera którym chcemy się połączyć z konsolą. Aby odczytać te wartości w naszym komputerze klikamy na menu ***8222;start***8221; a polu uruchom wpisujemy ***8222;CMD***8221;.
Odpali się nam wiersz poleceń, w nim wpisujemy ***8222;ipconfig /all***8221;
Wyświetlą się nam wszystkie dane odnośnie adresów ip w kompie, nas interesuje to co znajduje się pod wartości ipv4:
L I N K: test.kabaty.vel.pl/download/brama.jpg
Teraz wystarczy przepisać określone wartości w ustawienia naszej konsoli. Ale różnią się one dla posiadaczy routerów i dla osób które połączyły się z konsolą bezpośrednio, dlatego opisuje dwa przypadki:
A)Dla posiadaczy Routerów:
Adres IP:
Tu wpisujemy dowolny numer IP ale podobny do tego który znajduje się w pozycji ***8222;1***8221; na naszym obrazku - musi mieć te same 3 pierwsze wartości czyli 192.168.0.X ***8211; w X wpisujemy dowolną wartość ale nie może być to 185 czyli to samo co mamy w kompie oraz nie może być 0 albo 255. A więc możemy podać 192.168.0.184.
Maska podsieci:
Wpisujemy to co znajduje się w pozycji "2" , czyli 255.255.255.0
Router domyślny:
Tu wpisujemy to co mamy w pozycji "3" czyli: 192.168.0.1
Podstawowy serwer DNS:
Tu wpisujemy to co mamy w pozycji "4" czyli: 62.179.1.63
Dodatkowy serwer DNS:
Tu wpisujemy to co mamy w pozycji "5" czyli: 62.179.1.62.
B)Dla osób nie posiadających Routerów:
Jeżeli nie posiadamy Routerów to robimy wszystko to co wyżej z tym że w pozycji ***8222;Router domyślny***8221; wpisujemy to co znajduje się w pozycji 1 i w pozycji 3 ( bo nie mając Routera te dwa numery IP są takie same).
Jeżeli nadal macie problemy proponuje w komputerze wejść do ustawień sieci i samemu ręczne podać wartości, w ustawieniach protokołu internetowego 4 (CTP/IPv4) trzymając się powyższych zasad.
Po tym wszystkim wystarczy odpalić w konsoli program ftp serwer i podłączyć się naszym klientem ftp pod ip wyświetlane w ftp serwer