Podgląd pojedynczego posta
Stary 31.12.2010, 11:22   #2182
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Myślę, że w superzoomach to, o czym napisałeś, po części tylko wynika z ograniczeń technologicznych (to może w przypadku aparatów tak rozbudowanych (czyt. nawrzucanych tysiące funkcji, milionów pikseli, telezoomów itp.) jak HS10 czy SX30), natomiast w dużym stopniu z celowego działania producentów. Był moment, w którym ten segment zaczynał stanowić poważną alternatywę dla wejściowych zestawów lustrzanek. Może nie była to alternatywa dla zawodowców, ale dla zaawansowanych amatorów na pewno. A sądzę, że firmom niezbyt się opłaca pojedynczy zakup w formie aparatu, do którego dokupić można jedynie jakieś filtry (a i to nie zawsze) niż wejście konsumenta do całego systemu, gdzie zakupy obiektywów i innych 'zabawek' mogą się nigdy nie kończyć.

Niewykluczone więc, że celowo trochę obniżono jakość (na korzyść bajerów), aby ci bardziej ambitni nie traktowali tego jako alternatywy. Oczywiście nie wszystko jest możliwe, ale jak sam piszesz ("Szkoda że nie wyszedł następca FZ50 z matrycą i elektroniką od LX5. To byłby hit!.") pewne możliwości były (i są nadal).

Teraz jakość w aparatach mniejszych chyba całkowicie przeszła w stronę zaawansowanych kompaktów typu LX5/G12, które może faktycznie złe nie są (dalej do końca nie mogę się przekonać, ale jak jeszcze się poprzyglądałem zdjęciom tego ostatniego, to nawet zaczynają mi się podobać (choć nie wszystkie)), ale są potwornie drogie. Chociaż też patrząc na cenowe porównanie z wejściowymi lustrzankami i ewentualną 'rekompensatę' dla producenta (wybór 'całościowego' aparatu przez klienta zamiast wchodzenie w cały system - ewentualnie kupno go jako aparatu dodatkowego (bo jednak nie mają one już takich możliwości, jak superzoomy, które zastępują kilka obiektywów)) wydaje się mieć to sens.

Tak czy siak sytuacja dla osób, które chcą czegoś więcej wcale nie jest taka fajna - zwykłe kompakty (te kieszonkowe) robią coraz gorsze zdjęcia (chociaż mają kilka nowych fajnych funkcji), podobnie jak superzoomy, zaawansowane kompakty są lepsze, ale drogie, a poza nimi przy patrzeniu na jakość zdjęć zostają tylko lustrzanki i system 4/3 - obydwa drogie. Teoretycznie wybór jest więc spory, ale mam wrażenie, że producenci zwracają dużą uwagę, żeby przypadkiem na tym nie stracić.

c.d.n.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post