Podgląd pojedynczego posta
Stary 31.12.2010, 11:45   #2183
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Mam dokładnie te same odczucia i pewnie gdyby nie cena obiektywów, to miałbym mikro 4/3. Z kitowym obiektywem praktycznie nie dają nic wiecej niz LX5, a na obiektywy nie za bardzo mnie stać.
Zestaw LX5+lampa+adapter+polar mozna mieć już za 2 tys.
A gdyby superzoomy dalej trzymały klasę - miałbym superzooma. Przez długi czas uważałem LX/G za zbyt drogie sprzęty które sa całkiem nie dla mnie (brak zooma i EVF).

Ale jakość zdjęć z G11 tak mnie urzekła, że całkowicie straciłem chęć na zwykył kompakt. I bez mrugniecia poświęciłem zooma i EVF i dodałem troche grosza.
Wybór G czy LX był ciężki ale w związku z premierą LX5 i jego możliwościami AVCHD bardzo sie ułatwił. Do tego był pare stów tańszy.

Przesiadając sie z FZ8 na LX5 czułem różnicę, ale nie kosmiczną. Przesiadajac sie z powrotem po paru miesiącach z LX5 na FZ8 od razu odczuwam wolniejszy i gorszy AF (LX5 ma 23pola które działają szybciej niż szybki tryb 3-polowy w FZ8), dużo większe szumy, brak wide, wolniejszy obiektyw, gorszy AWB, brak szczegółowej kontroli ISO (co 1/3 EV) itd i co mnie najbardziej zdziwiło - zbyt małą dynamikę. FZtką tak łatwo coś prześwietlić, że aż sie teraz dziwie ze nie zwracałem na to uwagi. Dlatego do kompaktów takich zwykłych juz nie wróce, moge tylko już pójść dalej w lustra...
Fajna (i nieobecne w starszym aparacie) jest też możliwośc dowolnego ustawienia pola AF (zarówno jego rozmiaru jak i połozenia). Mozna ustawić AF na cokolwiek sie chce (przy korzystaniu ze statywu to duży plus), a nawet śledzić wybrany obiekt.

Ale FZ8 pochodzi jeszcze z tych czasów gdy superzoom to było coś (cena początkowa tego modelu to 2100zł). I gdy oglądałem zdjęcia choinki zrobione w RAW ze statywu rok temu i porównałem z tegorocznymi... może matryca nic szczególnego ale optyka pierwsza klasa.

A ta tegoroczna wyglada tak:
Zdj1
Zdj2
Zdj3

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 31.12.2010 o godz. 13:00
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post