Andy, nie lubię takiego rozbijania zdania po zdaniu, ale niech będzie
- czyli twierdzisz, że którykolwiek z Windows czy któraś z dystrybucji Linuksa (w miarę z pudełka, bez 500 roboczogodzin na dostosowanie) - jest lepsza od OS X? Oczywiście patrząc przez pryzmat ogólnego komputera do pracy i zabawy a nie pod kątem jakiegoś specyficznego zastosowania (np. serwera) czy programu.
Co do Linuksa nie zrozumiałeś mnie: ja się na nim wychowałem, ale uważam że Linuks is Dead (jako graficzna stacja robocza), nieważne czy Debian czy Ubuntu (szczególnie Ubuntu to koszmar, jeśli już bym musiał wziąłbym Debian, RH czy Slack).
- Patrix napisał, że OS X dobry, ale sprzęt kiepski - a ja mówię, że przecież Apple bierze "platformy" (chipset, procek) z co najmniej średniej półki dla home od Intela. Ogólnie nie są to cuda z wiadomych powodów, ale większość laptopów i stacjonarnych nawet tego nie ma. Apple miałoby ładować tylko Xeony, aby w końcu przestano mówić, że sprzęt kiepski?
- monitory - tak, jest wiele modeli do wyboru... a porównywalne jakościowo, jak napisałem, są najdroższe Delle, EIZO, NEC... które nie są konstrukcjami dla amatorów, dla ZU. Mają zaawansowane menu, którego ZU nie ustawi, a poza tym mają inną kalibrację, która niekoniecznie nadaje się do wszystkiego (ale to są bardzo subiektywne odczucia). Innymi słowy, tylko Apple sprzedaje tak dobre monitory sprofilowane dla ZU.
IPS, aluminiowa obudowa, ekstra kable, przemyślana konstrukcja - to ma być złe?
- jakość wykonania - no jak tylko logo, Andy bez urazy ale widziałeś iMac albo Power Mac z jego systemem chłodzenia i otwieraną obudową? Znajdź mi coś tak dobrze zrobione jak Mac Mini, takiego all-in-one jak iMac. Dobra, Dell robi fajne all-in-one, ale Mini nie mają - to czemu na Della nie skakać, że userów ogranicza skromną ofertą?

I nawet jak znajdzieś gdzieś jakiegoś niszowego, pieruńsko drogiego, dobrze wykonanego PC - to on będzie z Win....
- nie wiem czego takiego Iphone nie ma, co byłoby niezbędne albo przynajmniej bardzo przydatne? Ma wywalone funkcje, które można zastąpić innymi. Idąc tym tropem najlepsze byłyby chińskie komórki z TV

I jak można nie widzieć, że jest to telefon cholernie ergonomiczny?
RIM porównuję, bo jest to producent, który wypracował swoją koncepcję wyglądu obudowy telefonu, tego się trzymają i ludzie kupują. Takie modele jak Nokia E61 są "kopią" RIM.
A czy do zabawy czy pracy, obecnie ciężko rozgraniczyć. Platforma RIM po prostu nie miała takiego boom jak Iphone, mniej jest dostępnego softu, ale przecież też mają modele z aparatem itd
A te wszystkie HTC, Samsungi, Motorole idą za trendem Apple. Przedtem kombinowali wysuwane klawiatury, trackballe, ekrany poziome i pionowe, a dopiero Apple pokazał co jest optymalne.
- czy GalaxyTab powstałby gdyby nie Ipad? Chyba oczywiste, że nie! "Podróbka" oczywiście nie jest najlepszym określeniem. Zaproponuj lepsze, mi nic do głowy nie przychodzi