Podgląd pojedynczego posta
Stary 09.01.2011, 12:11   #1402
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jarson Podgląd Wiadomości
Na końcu tamtego filmiku jest bardzo słuszne zdanie - there is no need for the paste to cover the entire CPU. Dlatego sam zawsze pokrywam pastą całość, a to, że w środku może powstać kilka baniek powietrza w ogóle mi nie przeszkadza - ze 100% pokrycia zrobi się powiedzmy 80% i to wszystko. Kiedy nakładamy pastę pokazanymi na filmiku metodami mamy mniejszą kontrolę nad grubością jej warstwy, czyli też nie jest idealnie.

Każda z tych metod będzie dobra, jeśli będzie zrobiona starannie. Oczywiście istotna jest jakość pasty, choć ja często używam tej (której do elity nieco brakuje) i naprawdę nie jest źle. Ogólnie im mniejszy radiator i im większa emisja ciepła z CPU/GPU/mostka północnego na który go zakłamy, tym bardziej trzeba nadrabiać resztą - pastą termoprzewodzącą, dodatkowymi wentylatorami w obudowie w celu lepszej wentylacji itd.

Pastę, jak już napisałem, wybrałem Arctic Silver 5. Nie jest już może najlepsza, jak kiedyś, ale dalej bardzo polecana, poza tym sprawdza się podobno w tym konkretnym modelu notebooka (i konfiguracji).

Cytat:
Co do wszelkich wynalazków do czyszczenia - chusteczka higieniczna lub ręcznik kuchenny nienasączony niczym, ewentualnie delikatnym detergentem, do czyszczenia CPU w zupełności wystarczy, Trzeba to po prostu zrobić dokładnie. Z radiatora należy koniecznie zdjąć taśmę (niedopuszczalne jest pozostawienie jej, nawet jeśli wygląda na dobrze przyklejoną), ponieważ zaś powierzchnia radiatora jest zwykle znacznie bardziej chropowata niż CPU, nie zaszkodzi oczyścić ją dowolnym środkiem czyszczącym, o ile tylko nie rozpuszcza miedzi i aluminium.
Też tego nigdy nie używałem, ale też nigdy nie zmieniałem jeszcze pasty w notebooku. Dodatkowo jest to bardzo grzejący się procesor i generalnie bardzo nagrzewający się notebook, więc wszelkie zwiększenie skuteczności chłodzenia byłoby bardzo wskazane.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post