Cytat:
Napisany przez Jarson
Na końcu tamtego filmiku jest bardzo słuszne zdanie - there is no need for the paste to cover the entire CPU. Dlatego sam zawsze pokrywam pastą całość, a to, że w środku może powstać kilka baniek powietrza w ogóle mi nie przeszkadza - ze 100% pokrycia zrobi się powiedzmy 80% i to wszystko. Kiedy nakładamy pastę pokazanymi na filmiku metodami mamy mniejszą kontrolę nad grubością jej warstwy, czyli też nie jest idealnie.]
|
Nie zgodzę się (wiem, sam jestem zdziwiony...). A dlaczego? Jakby rozebrać tego procka, to rdzeń struktury znajduje się w jego centralnej części i tam powinniśmy mieć najlepiej rozprowadzoną pastę termiczną, bez żadnych baniek powietrza, które są niezłym izolatorem termicznym. A przy smarowaniu całości, starając się nawet uzyskać równomierną grubość pasty wsmarowując ją za pomocą prezerwatywy na palcu (rozmiar 'na japończyka

) może się zdarzyć tak, że powstałe bańki powietrza (a powstaną na pewno!) będą się znajdowały właśnie w centrum.
Dlatego osobiście polecam raczej to 'ziarnko grochu' na środek struktury, ewentualnie krzyż jeśli chcemy mieć większą powierzchnię (ale nie za grubo na te linie).
Co do usuwania staroci żadnych wymyślnych specyfików nie stosowałem, ale wstępnie oczyszczoną na sucho powierzchnię traktuję jeszcze alkoholem izopropylowym, żeby rozpuścić nawet te niewidoczne pozostałości starej pasty, po chwili wycieram chusteczką do sucha.