To jest całkiem niezły sprzęt, ale skoro służy do gier, to się nawet nie dziwię. Tu akurat nie ma naglącej potrzeby wymiany wszystkiego, gdyby tylko wymienić grafikę i dodać pamięci RAM, też nie byłoby źle (C2D@3GHz raczej nie będzie dławił nawet 580-tki), ale skoro to ma być na kolejne parę lat, to większa modyfikacja daje pewność, że będziesz miał spokój.
Co do systemu, o którym pisałeś nieco wcześniej, to oczywiście kusi wersja Ultimate, ale uważam, że Home Premium jednak wystarcza w zupełności - sam stałem przed miesiącem przed tym wyborem i jednak wybrałem właśnie Home Premium, rezygnując z płacenia niemal drugie tyle za Ultimate. Wersji Professional w ogóle nie brałem pod uwagę, bo jest tylko nieznacznie tańsza od Ultimate, a pod względem funkcjonalności nieco jej brakuje do najbardziej rozbudowanej edycji.
Moim zdaniem jedynym istotnym argumentem przemawiającym za kupnem wersji wyższej niż Home Premium jest planowanie w przyszłości korzystania z więcej niż 16 GB pamięci RAM (na tyle ta wersja pozwala, wyższe na 192 GB). Obecnie jednak norma w nieco lepszych komputerach to 4-6 GB, na dobre kilka lat powinien więc ten limit wystarczyć.
Sam wybrałem wersję BOX, bo stosunkowo często coś w kompie zmieniam. W Twoim przypadku to też wydaje się być dobrym rozwiązaniem, skoro masz w zwyczaju wymieniać całego kompa. Choć z drugiej strony za te kolejne trzy lata na rynku będzie już niemal na pewno Windows 8 i kto wie, czy nie okaże się, że będzie wart kupienia?
|