|
[Archiwum X czyli xbox pierwszy] Padnięty napęd - zmartwychwstanie?
Posiadam konsolę xbox 1.1. W zasadzie od początku (czas zakupu od pierwszego właściciela) problem stwarzał oryginalny napęd dvd brandowany przez Philips'a. Nie pamiętam czy po moim zakupie xboxa napęd samoczynnie się kilka razy otworzył, czy też wcale. Ważnym jest, że jeśli się tak działo to tylko "raz na kiedyś". Na pewno nieczęsto, można było tego nie zauważyć. Po prostu początkowo napęd mnie nie irytował. Z biegiem czasu defekt nasilił się, napęd miewał swoje humory, za jednym razem po przyciśnięciu eject tacka wysuwała się, za innym nie (mruganie kontrolki, że napęd się otwiera, tacka w miejscu). Oczywiście częstokroć tacka wysuwała i zasuwała się także samoistnie. Dodam, że "za życia modchip'u" zdarzały się także mimowolne resety konsoli. Początkowo konsola była modowana jakąś własnoróbą (zamontowany mostek, a na nim wytrawiana płytka z przeróbką w której siedziała kość SST 49LF020A. Modchip usunąłem, jednak ta czynność spowodowała fakt, że konsola przestała się mimowolnie resetować.
Po kilku latach śmigania na softmodzie nadszedł dzień, przed którym każden posiadacz konsoli się wzbrania jak ognia. Napęd padł totalnie. Teraz tacka nie wysuwa się już wcale. Całkowity brak reakcji na przycisk eject, samoistnie wysuwająca się tacka jest już historią. Wiadomo, że przy softmodzie niedziałający napęd powoduje wywalanie erroru przy uruchomieniu konsoli, co w moim przypadku na chwilę obecną, niestety ma miejsce.
Przegooglowałem temat niewysuwającej się tacki. Nie znalazłem postów/artykułów konkretnie nawiązujących do tematu napędu Philips w pierwszym xboksie, ale prawdopodobnie napędy optyczne są zbudowane dość podobnie w każdej z konsol, więc podążając analogicznym tokiem myślenia, po przeczytaniu postów z tematów forum.cdrinfo.pl/f105/ps2-tacka-sama-sie-wysuwa-85958/ oraz w w w .xboxm.pl/forum/topic/3967-naped-sam-sie-otwiera/ teraz wydaje mi się, że stoi za tym driver/sterownik napędu. Nie mam pewności, więc wolę zapytać niż coś głupiego zrobić. Jeśli tak rzeczywiście może być, proszę podajcie jego nazwę. Nie ukrywam, że najlepiej było jakby dostał link do aukcji z allegro/sklepu w Polsce, który handluje driverami do napędu Philips z xboxa pierwszego jak i kościami SST 49LF020.
Na allegro wynalazłem ofertę kolesia, który usuwa ponoć pospolity problem tacki. Nie wyjawił mi w jaki sposób dokonuje tej magii. Szczerze to sam bym chciał wiedzieć co powoduje tą usterkę i jak jej się pozbywać należy... Być może właśnie ta wiedza stanowiłaby właściwy trop? Z kolei patrząc na cenę wspomnianej przeze mnie usługi, nie wygląda mi to na wymianę drivera. No powiedzcie sami, kto by to robił za 15zł? Nie mniej jednak jakby policzyć wysyłki, odsyłki i samą naprawę, to cena, było - nie było, jest równa równowartości sprawnego, choć używanego używanego napędu...
//linki ocenzurowałem bo niby za mało postów napisałem. Trochę bzdura, że jakieś emotikony mogę wstawić a linków nie.
Ostatnio zmieniany przez KyRol : 17.01.2011 o godz. 00:46
|