|
Nowa płyta z TSOP-em i nowe problemy
Problemów ciąg dalszy. Otóż kupiłem od magika z allegro.pl płytę główną z TSOP-em ze 128MB RAM-u na pokładzie. Aż pali mnie ciekawość jak chodzą scenowe programy i lunux z taką ilością pamięci, no i jak się ma choćby odtwarzanie filmów w wyższych rozdzielczościach (component). Niestety, magik nieźle przyczarował. Napisał, że wszystko w 100% sprawne, jednak jak dotąd okazało się, że płyta główna nie jest sprawna nawet w jednym promilu...
Przejdę do meritum bez dalszego owijania w bawełnę. Więc tak: po podłączeniu xboxa w konfiguracji: zasilanie, wizja (kabel RGB), hdd, dvd, pad konsola po uruchomieniu zapodaje error w postaci pulsującej na zielono i czerwono diody wokuł przycisku eject. Po odłączniu hdd, dvd i pada dioda jest zielona przez dobre pół minuty, później powtarza się sekwencja z czerwono-zielonym światłem. Na koniec testu pozwoliłem sobie odłączyć wizję. Co się działo jest wręcz oczywiste - pomarańczowo-zielone mryganie diody wokół przycisku eject. Jednak po upływie około 35 sekund sygnalizacja zmienia się na czerwono-zieloną. Na koniec warto dodać, że przy każdej z prób nic sensownego nie pojawiło się na ekranie telewizora, tv zaskakuje automatycznie, że na AV2 powinien być obraz, jednak później jest i tak czarno. Hdd uruchamia się podobnie jak w przypadku działającej płyty głónej, tzn. najpierw pobór mocy, rozruch (rozkręcanie się talerzy), no i charakterystyczne dzwięki towarzyszące dyskowi przy odczycie/zapisie danych. Po naciśnięciu power celem wyłączenia konsoli następuje opóźnienie 3-4 sekundowe, dopiero po tym czasie xbox raczy nie żreć więcej prądu.
Nie chciał bym aby się mi mój nabytek zmarnował (mam na myśli płytę z poszerzonym RAM-em), chciał bym w końcu aby mój x powstał z martwych. Nie wiem jak rozróżnić uwalony TSOP od fizycznie uwalonej płyty głównej, potrzebuje informacji na temat tego jakie są różnice w działaniu. Najbardziej mi zależy na diagnozie choćby wstępnej na co ta usterka wskazuje. Podobno jest wielki ból gdy przy TSOP-ie pomyli się wielkości BIOS-ów, ponoć trzeba monotwać pająka (coś w okolicach 30 lutów).
|