Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Swoją drogą akumulatorki ładują się od wczoraj, dwa już skończyły na około 2200 mAh, natomiast dwa doszły już do 2640 i idą dalej. Wiem, że to niekoniecznie musi się przekładać na pojemność, ale jak na 2000 mAh to i tak chyba dość sporo.
|
Pytanie, ile z tego wynika ze strat.
Tak naprawdę funkcja testowania też nie jest miarodajna jeżeli chodzi o stan akumulatorów. Najlepiej naładować, poczekać kilka dni i sprawdzić, ile akumulator odda jeszcze prądu.
Funkcja test najpierw doładowuje aku a potem od razu je rozładowuje i pokazuje pomiar rozładowania. A zużyte aku potrafią mieć całkiem sporo tuż po naładowaniu, ale w kilka dni ta energia ulega zniknięciu.
Wbrew tradycyjnej zasadzie, że trzeba ładować natężeniem nie więcej niż 1/10c twierdzę inaczej. Ładowarki impulsowe przy wyższym natężeniu wcale tak bardzo nie szkodzą aku a jak mają jeszcze zabezpieczenie przed przegrzaniem, to ja używam i polecam ładowanie stopień wyżej. Mam też wrażenie, że przy ładowaniu 200mA procesor nie potrafi tak dobrze rozpoznać stopnia naładowania aku i je nieco przeładowuje (objaw właśnie taki, że "upycha" więcej, niż powinien). Przy 500mA nie zauważyłem czegoś takiego. Przy wyższym natężeniu precyzyjniej określa stopień naładowania aku i kończy ładowanie co jest korzystne dla żywotności aku.