Cytat:
Napisany przez M@X
Gdyby wszystko bylo za darmo to nikt by nie programowal, bo nie daloby sie na tym zarobic.
|
A wiesz to z własnego doświadczenia jako programista czy po prostu tak sobie rzucziłeś co by było gdyby?
Cytat:
Co do open source - popatrzcie na Androida. Niby jest market, a wiekszosc to darmowe po*******ki.
|
Zaczynasz trochę mylić pojęcia i terminy - no ale u Ciebie to normalne.
To, że android ma otwarty kod nie znaczy, że każda aplikacja musi być otwarta!

Za to w Apple Store nie ma głupich i beznadziejnych aplikacji(za darmo) - za nie trzeba płacić!
Cytat:
Otwartosc oprogramowania sprawia ze jakiekolwiek zalozenia DRM biora w leb. Efekt jest taki ze nikt z powaznych developerow (Gameloft, EA, Konami czy Capcom) nie chce pisac na te platforme, bo ryzyko piractwa i kradziezy na niej ich produktu jest wielokrotnie wieksze.
|
Na Androida są płatne aplikacje tych firm. Jeżeli chodzi o zabezpieczenia DRM to moim zdaniem są złe. Jeżeli kupuje muzykę, gry czy film chciałbym mieć możliwość uruchomić ją na każdym sprzęcie jaki posiadam.(oczywiście o ile aplikacja nie jest pod konkretną platformę)
Cytat:
I ja sie im nie dziwie. Platforma powinna byc zamknieta, by zminimalizowac ryzyko uzycia jej niezgodnie z przeznaczeniem, co zreszta najczesciej jest sprzeczne z licencja.
|
Twoim zdaniem taka być powinna. Apple jest pozamykany z każdej strony bo dzięki temu może kontrolować swoich użytkowników jak chce i gdzie chce.
Cytat:
Ludziom wydaje sie ze placac staja sie wlascicielami produktu, podczas gdy faktycznie zostaje im udzielona jedynie licencja na jego uzytkowanie. No coz. Jaki kraj taka swiadomosc i mentalnosc. A kupowac przeciez nikt nie kaze...
|
Wielkie firmy myślą, że jak ktoś kupi licencje na ich program to mogą sobie zrobić z nim co chcą i jak chcą - nic bardziej mylnego.
W przypadku Apple widzimy znaczący wzrost ograniczania, nakładania swojego punktu widzenia na wszystkie produkty i usługi. Dzisiaj źle wypowiadasz się o Apple to jesteś dla nich beeee.
@Max odpisz na moje drugie pytanie z poprzedniego posta.
Cytat:
Napisany przez pali
załóż proszę sklep internetowy, będziesz sprzedawał tam moje webaplikacje, z narzutem 30%.
|
Mam inne o wiele ciekawsze pomysły na zrobienie biznesu niż zakładanie sklepu na aplikacje.
Cytat:
Na mnie akurat nie zarobisz, bo moje produkty są bezpłatne, a klienci płacą jedynie abonament za użytkowanie (już bezpośrednio u mnie). Mam też bezpłatną wersję Lite, którą również będziesz sprzedawał. Lite jest bez abonamentu, ale ma ograniczoną funkcjonalność do 3 funkcji z 200 dostępnych; aby mieć wszystkie klient musi dokupić już u mnie wersję pełną.
Oczywiście żądam, abyś moje aplikacje promował jako bezpłatne - bo takie są.
Wchodzisz w ten biznes?
|
Twoje aplikacje nie są bezpłatne. Bezpłatna aplikacja to taka z której możesz BEZPŁATNIE korzystać. U ciebie się płaci za nie w taki czy inny sposób (można je porównać z programami AV/FW itp gdzie płaci się abo za użytkowanie. Jednak taka forma płatności nie czyni aplikacji bezpłątnej.)
Cytat:
Ostatnią znaczącą wypowiedzią w tym duchu, którą kojarzę, jest wypowiedź szefa Mozilla Foundation, który to tłumaczył, że tak znaczny udział Firefoxa w rynku jest sytuacją "chorą" i że udział Fx w rynku powinien maleć na rzecz komercyjnych produktów, a sama MF powinna kończyć swoje prace, w momencie realizacji założonych celów. Celem MF było m.in. odwrócenie procesu, w którym standardy www zaczął wyznaczać MS, po wygranej wojnie z Netscape.
|
Jak zamieścisz źródło to odniosę się do wypowiedzi.
Cytat:
Niestety obecne pojmowanie Open Source/Free Software przez znakomitą większość jego wyznawców jest niezbyt mądre, wynika z braku podstawowej wiedzy o rynku i jest szkodliwe. Nie dziwię się Tobie, że reagujesz alergicznie, ale to naprawdę nie o to chodzi
|
Powiedziałbym, że to przeciwnicy OS nie mają o nim pojęcia (np. taki M@X). OpenSource(GPL) polega na tym, że każdy kto będzie chciał użyć takiego oprogramowania w swoim musi zamieścić jego kod źródłowy.
Np. tworząc komunikator z wykorzystaniem biblioteki gloox(licencja GPL) musisz udostępnić kod źródłowy swojego programu.
Drugą ideą jest to że każdy może mieć w niego wgląd.
Cytat:
Napisany przez pali
Prawo Godwina - obejmuje ono sytuacje, w których autor wypowiedzi przyrównuje kogoś do hitlerów, stalinów, hitlerowców, komunistów i innych istów 
|
To ty podciągnąłeś sobie to pod to prawo

Jeżeli ktoś zachowuje się jak fanboj to mam prawo go tak nazywać, proste prawda?
Cytat:
Napisany przez yahol
Wiec widzisz, nawet symbolika jest w Apple na wyższym poziomie i pozwala userom Apple wznieść się ponad poziom userow Windowsa i uważać się za lepszych - a przynajmniej inteligentniejszych 
|
Czy kiedykolwiek napisałem, że czuje się jakoś wyżej z powodu używanej platformy czy aplikacji? NIE.
Cytat:
Natomiast z Apple to już takie proste nie jest, co oczywiście można wyśmiać, albo przeinaczyć.
Pierwsza interpretacja jest taka, ze jest to jabłko zerwane przez Ewę z drzewa wiadomości dobrego i złego. Co chyba jest na tyle jasne, ze nie trzeba nawet użytkownikom Windowsa tłumaczyć.
Druga, bardziej prawdopodobna jest taka, ze wywodzi się od jabłka, które Alan Turing, prześladowany przez władze, społeczeństwo i skazany na infamie, zanurzył w roztworze cyjanku potasu i ugryzł, popełniając w ten sposób samobójstwo.
|
Za to ja czytałem że było całkiem inaczej, no ale nie podam źródeł bo nie są zbyt pewne.
Cytat:
Brak czegoś, co w cywilizowanym społeczeństwie nazywa się tolerancja i ewidentne sprowadzanie dyskusji do wycieczek personalnych i niczym nie uzasadnionych supozycji.
|
Pomyliłeś pojęcie tolerancja z akceptacją. Tolerować nie znaczy akceptować czegoś. To że jestem tolerancyjny np. dla osób o innej orientacji seksualnej nie znaczy, że ich akceptuje.