Podgląd pojedynczego posta
Stary 07.02.2011, 21:45   #8
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
adbok,

no to moim zdaniem zacząć należałoby od instalacji najprostszej: zabezpieczenia certyfikatem serwisu HTTP.

Musisz na tym IIS:
1. utworzyć witrynę (jedna prosta strona w HTML starczy)
2. udostępnić witrynę w Internecie, pod domeną (może być subdomena np. foo.bar.pl albo i głębiej mielonka.foo.bar.pl itd aż do 127 poziomów DNS ).

Bez publicznej domeny chyba nie da rady, bo:
http://ssl.certum.pl/certyfikaty/cer...t_test_SSL.xml

Charakterystyka certyfikatu Test SSL

• weryfikacja właściciela domeny polega jedynie na sprawdzeniu, czy osoba ubiegająca się o certyfikat ma dostęp do serwera, na którym znajduje się certyfikowana domena,

Nie mam pojęcia, czy dasz radę ustawić domenę na wirtualce.
Ja bym się z tym nie pitolił i robił na normalnym komputerze.... No ale nie wiem.

Ewentualnie wykorzystać publiczną domenę na chwilę do sprawdzenia przez Certum, a potem to samo ustawić na DNS w wirtualce - ale to pitolenie się....

3. no i tu http://ssl.certum.pl/certyfikaty/cer...ertyfikatu.xml masz instrukcje; zerknąłem 5 sec w plik dla IIS 7.0 - tam posługują się Enterprise, ale to się technicznie od Commercial różni głównie wildcardami dla domen, a testowy SSL odpowiada Commercial, powinieneś dać radę

Nigdy nie instalowałem tego na IIS, ale problemów nie widzę.

Jak już to zrobisz, to może FTP zabezpieczyć? Jakiś inny FTP, może być nie od MS?

BTW podpis cyfrowy w sumie to zgrabniejsze pojęcie niż podpis elektroniczny Jaka tam niby elektronika jest? No, ale ustawa....
Podpis cyfrowy funkcjonuje w IT jako pojęcie ogólne, a podpis elektroniczny jako realizacja koncepcji ustawowej (wdrożenie podpisu cyfrowego).

@ Wawelski,
jako "praktyczne zastosowanie podpisu el." dodam możliwość złożenia w US upoważnienia OPL-1, na którym upoważniasz inną osobę fizyczną do podpisywania i składania twoich deklaracji w systemie MF.
Ja składam w ten sposób VAT-7K (główne i korekty), zapewne inne też można (nie wiem).
Upoważnionymi przeze mnie osobami fizycznymi są wybrani pracownicy PowerMedia, prowadzącego serwis ifirma.pl, z którego usług od wielu lat korzystam (i gorąco polecam).

Rozumiem twoje zastrzeżenia, to tylko taka uwaga co do możliwości tego instrumentu. Jest to obejście kosztów i komplikacji z własnym podpisem, no ale działa dobrze.
Nie polecam tylko wysyłania w ostatniej chwili (25 dnia miesiąca). Jeśli coś pójdzie nie tak i system odrzuci przesłany dokument, to deklaracja uważana jest za nie złożoną, za co grozi mandat skarbowy.
A wysłany Pocztą Polską nawet pusty dokument, oby podpisany i nadany do północy, uważany jest za złożony. Potem szybko korekta i git.

Oczywiście najlepiej byłoby jakby ten podpis kosztował parę złotych. Moim zdaniem to każdy powinien mieć publiczne internetowe ID (Indie podobno wdrażają).

Ostatnio zmieniany przez pali : 07.02.2011 o godz. 22:14
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post