Podgląd pojedynczego posta
Stary 08.02.2011, 23:42   #47
KyRol
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.06.2009
KyRol zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
dump EEPROM-u i flash BIOS-u na TSOP-ie

Tym razem szybciutko i maxymalnie treściwie. Zrobiłem backup, Config Magic Final zapodaje bzdury pokroju: wersja x'a 1.1, nie przyjrzalem się serialowi i innym takim, ale mnie to nie przekonało aby ten backup był coś wart. Dalej - evox: backup zrobiony, tyle, że prubując zrobić reflash załapał zawiechę na earsing. Oblany potem, nie restartowałem konsoli tylko zacząłem googlować. Wynurałem info, że evox nijak wymaże flash ze względu na winbond'a na pokładzie. Stąd i backup wydaje mi się bezużyteczny jak i ten z CM.

Naczytałem się też o save EEPROM-ie, którego to użytkuje softmod (mam oba dyski wcześniej softmodowane). Nie mniej jednak info było lakoniczne, było tam napisane, że ten save EEPROM zapobiega nieodpowiedzialności potencjalnego usera, zawiera backup (nie wiem skąd "wzięty"), co by móc odkręcić sytuację. No niby by się zgadzało, zakładając, że ten backup wczytuje się z czeluści dysku (gdzie mam totalny bajzel, hdd przeżył cheapmod, softmod, a teraz określę to nowym słowotworem "TSOP-mod"), to i jest to możliwe, bo wcześniej pracował na xboxie 1.1. Tyle, że zaznaczę aby uniknąć sytuacji, w której konsola miałaby korzystać z save EEPROM-u, zassałem i nagrałem specjalnie Deluxe Auto Installer 4.2 i uruchomiłem go z płyty dvd co by robić backup.

Jak teraz zrobić sensowny backup Wiem, że loaderem Linuxowym da się zreflashować winbonda, ale nie wiem czy jest tam opcja backup Zamierzam użyć GentooX. Jak w razie draki wskrzesić x'a mając backup evoxa, który nie potrafi czyścić flasha Totalnie nie wiem jak sytuacja się będzie miała z CM, czyżby analogicznie do tej, co w przypadku evox'a

PS: Tematu chyba już nie mogę zmienić, jeśli bym mógł bym dał "[Archiwum X czyli xbox pierwszy] Padnięty napęd i zmiana płyty głównej". Będę dodawał nowe tematy w postach tego wątku, jeśli temat będzie ulegał zmianie. Offtopicu więcej już nie będzie.

PS][: (to tak żeby szukajka forumowa nie znalazła tematu powiązanego z pewną konsolą ). Nie, nie mam i nie zamierzam otwierać serwisu. Pasja można by rzec jest leciwa, tylko czasy dla Linuksika coraz lepsze
KyRol jest offline   Odpowiedz cytując ten post