Podgląd pojedynczego posta
Stary 10.02.2011, 12:54   #10
latet
Wymiatacz

Data rejestracji: 04.08.2003
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez andy Podgląd Wiadomości
Być może nie masz kodeka do strumienia jaki jest w kontenerze. Podejrzyj plik MedaInfo i zobacz co masz w środku.
Sam ten plik mkv wygenerowałem, konkretnie pod Hanbreak (kodek AVC/x.264), także jego odtwarzanie działa OK, niezależnie od tego, czy dekodowaniem zajmuje się ffdshow, czy kodek zarejestrowany w systemie. Więc kodek jest i to nie jeden.

Nie wiem dokładnie jak to jest, czy programy typu Handbreak mają własny, wbudowany encoder AVC, czy korzystają z systemowego? W systemie mam zainstalowany darmowy kodek o nazwie x264vfw - H.264/MPEG-4 AVC codec - jego widzi Virtualdub na liście kodeków, która się pojawia po wejściu w "Select video compression".

Może coś mam w systemie nie tak (tylko co? ), bo np. mam też problem z otwieraniem plików .mp4 pod Virtualdub (mam odpowiedni plugin). Plik się otwiera, widzę info o nim, ale zamiast obrazu jest cały czas zielona plansza...

Nie mam najmniejszych problemów z normalnym odtwarzaniem plików h,264/AVC, w różnych konterenach (.mts, .mov, mp4, .mkv) - czy to pod standardowym zestawem Zoomplaye+ffdshow, czy też niezależnymi playerami takimi jak (genialny, choć trochę okrojony) Slpash Lite albo zacny VLC Media Player.
latet jest offline   Odpowiedz cytując ten post