Dyskusja: AVCHD na DVD
Podgląd pojedynczego posta
Stary 14.02.2011, 18:24   #7
latet
Wymiatacz

Data rejestracji: 04.08.2003
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Przybywa mi własnego materiału HD, więc rozmyślam o tworzeniu płytek DVD/AVCHD. Ale tak sobie myślę - jaki jest sens zapisu do takiego formatu? Czy jest jakiś powód jego stosowania inny niż brak nagrywarki BD, względnie wysoka cena nośników? Jeśli pominąć te problemy, kupić sobie nagrywarkę BD, to chyba nie ma żadnego sensu tworzyć płyt DVD/AVCHD, bo przecież i tak (nie licząc komputerów) odtwarzają je tylko odtwarzacze, które odtwarzają płyty Blue-Ray? Więc czemu od razu nie zainwestować w palnik BD? (pomijam aspekt finansowy).

Chyba, że czegoś nie wiem, np. że pojawiały i rozpowszechnią się odtwarzacze DVD, bez lasera zdolnego odczytać BD, ale z elektroniką zdolną odtwarzać AVCHD?

Czytając manual do multiAVCHD zorientowałem sie, że ze standardem AVCHD jest wiele problemów związanych z kompatybilnością, tzn. z kapryśnością sprzętu. Inaczej się przygotowuje płyty dla PS3, inaczej dla odtwarzaczy Panasonic itd, itp. A standard BD jest jeden i można od razu do niego, przy czym nie ma wtedy (jak sądzę) problemów z maksymalnym dopuszczalnym bitrate.

Nie wiem, czy multiAVCH sprawdza importowane pliki pod kątem maksymalnego (chwilowego, szczytowego) bitrate i ew. go zmniejsza? Nie wiem, jak odtwarzacze w praktyce traktują teoretyczne ograniczenie bitrate do 28 Mbps dla AVCHD na płycie DVD. Boje się, że mogę mieć z tym problemy, bo pliki, które tworzę z priorytetem jakości, przy średnim bitrate np. 20 Mbps potrafią mieć szczyty dochodzące do 40 Mbps (to też zależy od tego jakim programem robię kompresję). W kompie działa to idealnie, ale jak zareaguje jakiś tam sprzęt?

Poradźcie coś proszę, jestem nowy w temacie HD i trochę się gubię...

Dzięki,

latet
latet jest offline   Odpowiedz cytując ten post