Cytat:
Napisany przez Szczota
Zainstalujcie Any DVD HD i po problemie
|
Ten zacny program w utworzonym obrazie .iso płyty Blu-ray dodaje dwa własne foldery:
ANY!
ANYVM
Po co on to robi? Musi tak? Są w nich liczne pliki, których istoty nie rozumiem.
Czy obecność takich niestandardowych folderów nie będzie sprzętowi stacjonarnemu (odtwarzaczom, PS3) przeszkadzała? Nie trudno sobie wyobrazić złośliwe zabezpieczenie, odmawiające odtwarzania po wykryciu folderu "ANY!".
No bo wykasować tych folderów z obrazu .iso po pierwsze nie umiem (nie wiem czym), a po drugie - bałbym się, bo zapewne po coś są, więc tylko bym pewnie tym zaszkodził.
Przy okazji - jakie jeszcze znacie programy do rippowanie Blu-ray? W tym wątku tylko w kółko o
DVD-Fab (płatny) - czy on ma opcję tworzenia obrazy .iso?. Wspominacie też o
Any-DVD (też płatny, tworzy .ISO). Ja stosowałem też darmowy
MakeMKV, z tym że on nie robi obrazu, a od razu plik MKV (bez transkodowania) - wygodne, ale nie zawsze o to chodzi.
Znacie może jakieś inne, najlepiej darmowe i tworzące obraz ISO rippery Blu-ray?
Napiszcie też, czy macie jakieś doświadczenia w wypalaniu płyt BD programem
ImgBurn (chodzi mi nie tylko o wypalanie gotowych obrazów .iso, ale także normalne wypalanie folderów i plików z danymi, a także struktury właściwej dla filmów BD, bo ten program, wbrew swojej nazwie, także i to potrafi i to dość sprytnie, np. sam dba o dobór właściwej wersji UDF).
Moja sytuacja jest lekko nietypowa - kupiłem nagrywarkę Blu-ray, kupiłem płytki i będę wypalać sporo filmów własnej produkcji (HD), więc bardzo mi zależy zarówno na dobrej jakości samego palenia, trwałości wypalonych plyt, ale także na ich kompatybilności z obecnym i przyszłym sprzętem odtwarzającym. A nietypowość mojej sytuacji polega na tym, że nie mam dostępu do ani jednego stacjonarnego odtwarzacza Blu-ray (nie znam ani jednej osoby, która by takowy posiadała), jedyne do czego mam dostęp to PS3 u kolegi na drugim końcu Warszawy. Dlatego chcę tworzyć i palić te kompilacje z najwyższym możliwym trzymaniem się standardów, w najlepszy możliwy sposób.
Dzięki,
latet