Podgląd pojedynczego posta
Stary 19.02.2011, 15:04   #29
kolo333
Bywalec

Data rejestracji: 23.05.2009
kolo333 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Berion Podgląd Wiadomości
Tak, nic Ci to nie da bo chłodzenia nie poprawisz w ten sposób. Tj. marginalnie. Wszystkie te cuda wymyślono po to aby serwisy zarabiały na nieświadomych klientach, którym można pocisnąć każdy kit.

Ja nadal nie wiem co to jest "smarowanie rdzeni" - bez względu na konsolę.
Dlaczego nie poprawie? W przypadku PS3 jest mozliwosc zamontowania zamiast standardowego wentylatora dwoch wentylatorow 120x120 (obok siebie), ktore moga byc zasilane np. z zasilacza AT. Cholernie wydajne sa takie wentylatory.
Sama zmiana tego silikonowego czegos, co jest fabrycznie na rdzeniach (w przypadku X`a) i na "czapeczkach" (nie zlapiesz mnie za slowko juz ) na paste termoprzewodzaca daje zmniejszenie temperatury o 5-10 stopni.
Jezeli temperatura nie ma wplywu na pekajace luty, no to z tego wynika, ze jak kupie konsole i zostawie ja na 3 lata (nie bede jej wlaczal w ogole), to po 3 latach stania dostanie YLOD/RROD. Moim zdaniem nieprawda.
Mi po prostu caly czas chodzi o wplyw temperatury na zywotnosc konsoli.
Nie wiem czy kojarzysz goscia o ksywie Bonzo. I jego tekst: Bonzo, kozackie naprawy! Gosc specjalizowal sie glowie w X`ach i m.in. zrobil test, ktory pamietam do dzisiaj. Sprawdzal miernikiem laserowym temperature GPU i CPU na standardowych radiatorach i fabrycznej pascie silikonowej. W stresie temp. dochodzila do ponad 80 stopni. Ten sam sposob powtorzyl na radiatorach miedzianych (samorobki), pascie Arctic Silver 5 i dwoch malych wentylatorach, ktore dmuchaja na radiatory. W tym przypadku temperatura wynosila 45 stopni. Mysle ze to ma ogromny wplyw na naprezenia i pekajace luty.
Teraz mnie naszla taka mysl - gdybysmy dostali X`a (np. Zephyra) i od razu zrobilibysmy reballing na cynie olowiowej to czy przy fabrycznym chlodzeniu taka konsola dalaby rade wytrzymac np. 5 lat...
Smarowanie rdzeni - rdzen, czyli krzem. W przypadku PS3 rdzenie nie sa widoczne, wiec chodzi o "czapeczke" (chyba ze ja zdejmiesz). Nie sciemniaj ze nie wiesz.
kolo333 jest offline   Odpowiedz cytując ten post