Podgląd pojedynczego posta
Stary 20.02.2011, 11:42   #14
Gadzina18
Forumator

Data rejestracji: 27.08.2004
Gadzina18 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez andy Podgląd Wiadomości
Ponowię jeszcze raz prośbę o to aby użytkownik systemu MacOS zrobił takie malutkie porównanie co się w jego systemie robi lepiej niż w innym, powiedzmy w ilości 50 sztuk. Dlaczego tak dużo? No skoro przepłacam ok 4k na sprzęcie to chciałbym wiedzieć co dostaję w zamian, a liczba 50 to wcale nie tak dużo skoro system jest "za***isty"!
(Jeżeli na to nie potrafisz odpowiedzieć to znak, że kupiłeś ich sprzęt bo Ci zrobili wodę z mózgu)
Oj Andy... nie wiem, czy będę w stanie wykazać aż 50 pozycji, a nawet gdybym to zrobił, to byłoby to czysto subiektywne, więc na pewno nie miarodajne. Napiszę, jednak, co wg mojej subiektywnej oceny jest lepsze:

1. Dock - Tutaj pasek zadań Windows jest wg mnie gorszy, chociaż do rozwiązania z okienek nie mam jak się przyczepić, bo się na nim "wychowałem"
2. Gesty multitouch w gładzikach MBP i niektórych MB oraz Magic Trackpad - są po prostu genialne. W połączeniu ze Spaces (wirtualne pulpity) oraz Expose (inteligentne zarządzanie wieloma otwartymi aplikacjami) to - moim zdaniem standard, który powinien być w każdym systemie. Oczywiście odpowiedniki można znaleźć w Linuksie, ale w mojej (subiektywnej) opinii rozwiązanie proponowane w Mac OS X jest w tej chwili nie do pobicia.
3. Stabilność systemu, oraz jego szybkość. Tutaj wg mnie Windows przegrywa. Kupowałem swojego MBP w listopadzie 2009 roku, jakiś czas później kupiłem swojej przyszłej małżonce laptopa HP z Windowsem 7 Home Premium. Od razu wywaliłem standardowo zainstalowany system, postawiłem czysty, klepiąc przy instalacji product key znajdujący się na odwrocie laptopa. Zainstalowałem tylko najpotrzebniejsze rzeczy - Google Chrome, pakiet Office, antywirusa Avira.. Komputer ten służy do Facebooka, Youtube, filmów, muzyki.. Przez rok znacząco zwolnił, podczas gdy mój Macbook nie. Nie stosowałem żadnych programów typu "CUDO - przyśpiesz swojego Windowsa/Maca w ciągu 5 minut!" Windows 7 standardowo ma ustawione w harmonogramie defragmentowanie dysków itp. Nie zmieniałem tych ustawień, od czasu instalacji gołego systemu plus aplikacje nic nie było w nim instalowane, odinstalowywane.. itp. Były tylko aktualizacje systemu, przeglądarki, office itp.. z MBP postąpiłem tak samo, prędkość systemu, ładowania aplikacji - jest taka sama do dziś.
4. Mac AppStore - wg mnie ten sklep jest genialny! Wszystkie aplikacje na Maca w jednym miejscu, z cenami znacznie niższymi od wersji pudełkowych, z możliwością zakupu jednej aplikacji z pakietu - w wersjach pudełkowych często takiej możliwości nie ma. Ciężko mi znaleźć godnego konkurenta na Windows...
5. Spotlight - mimo znaczącego usprawnienia wyszukiwania w Windows Vista i 7 - uważam, że Spotlight dalej nad nimi góruje w szybkości i dokładności wyszukiwań. Czasem nie rozumiem, nad czym zastanawia się windowsowa wyszukiwarka, gdy wpisuję polecenie systemowe msconfig czekam około 10 sekund na rezultat. Indeksowanie dysków jest włączone, dyski zdefragmentowane, użycie procka 0% a tu muszę czekać.. Może gdzieś popełniłem jakiś błąd w konfiguracji Windowsa, tylko nie wiem gdzie..

Dalej pisać nie będę, bo w chwili obecnej nie mam już na to ochoty. Jak już wielokrotnie wspominałem, wybór Maca był świadomy. Ze względu na chęć zmian, na problemy z Windowsem, głównie na jego niestabilność (przesiadałem się w czasach świetności XP, którego i tak uważam za kawał dobrej roboty M$ i mam sentyment) no i tak mi zostało. Mimo zalet, które wymieniłem, nie jestem w stanie powiedzieć, że Mac zjada PC na śniadanie, że Windows to szajs g**** itp.. bo to dopracowany, bardzo dobry system. Mimo tego bardziej podoba mi się filozofia i prostota OS X, gesty multitouch oraz system montażu wideo Final Cut Studio - w sumie szkoda, że nie wydali tego na Windows.

A i jeszcze jedno - pisałem to już, ale napiszę jeszcze raz - wk...... mnie robienie z ludzi idiotów jeżeli chodzi o ceny sprzętu Apple - o ile w przypadku Maca Pro jestem w stanie to zrozumieć - to w przypadku laptopów nie kumam polityki w ogóle. Kiedyś rozwiązania Apple kojarzyły się z innowacyjnością, wprowadzaniem rzeczy wcześniej niż w PC. Teraz jest na odwrót. Kupiłem MBP 13" w cenie dobrego lapka z Core i5/i7 i grafiką o niebo lepszą niż moja (GF9400). Gdyby można było legalnie instalować OS X na PC, w życiu bym nie kupił sprzętu od nich. Tylko samo oprogramowanie.

Ostatnio zmieniany przez Gadzina18 : 20.02.2011 o godz. 12:03
Gadzina18 jest offline   Odpowiedz cytując ten post