Widziałem ofertę, ale magazyn akurat wydaje mi się mało interesujący. Szkoda, że na Digital Photo Video czegoś podobnego nie zrobią
A propo tego tytułu. W ostatnim numerze jest ciekawe porównanie aparatów Canona i Nikona z różnych półek cenowych (właściwie wszystkich). Nie chodzi nawet o werdykt (bo i zresztą on nie pada), ale jest to dość przydatne (jeśli ktoś planuje zakup) zestawienie aparatów, które wyszły w ciągu kilku ostatnich lat, wraz z ich oceną, podaniem pewnych cech szczególnych itp. Ciekawy artykuł.
Jest też jeden cytat, który przypomniał mi rozmowę, która była tu wyżej:
Cytat:
(...) Między jakością zdjęć z nowego bezlusterkowca Panasonica (GF2 - mój dopisek) a zaawansowanymi kompaktami typu Canon G12, Nikon P7000 czy Lumix LX5 jest przepaść. Nie zawsze widać to po wynikach testów, ale w praktyce pod względem tonalności, szumów czy szczegółowości zdjęć nie ma między tymi konstrukcjami żadnego porównania (...)
|
To argument za lustrzanką lub bezlusterkowcami. Z drugiej strony, w porównaniu producentów, o którym pisałem wyżej, jest kilka odniesień do możliwych obiektów. Niestety ich ceny praktycznie zawsze padają w tysiącach i to bynajmniej nie dwóch trzech. Tak więc jakość jak najbardziej stoi po stronie lustrzanek, ale pytanie czy różnica w cenie jest tego warta. Patrząc na ceny wcale nie najwyższej półki, mam pewne wątpliwości.
Jeszcze reklamując magazyn - w przyszłym numerze ma być potencjalnie bardzo ciekawe porównanie sześciu zaawansowanych kompaktów: Canona (x2 - G12 i S95), Panasonica, Nikona, Samsunga i Olympusa. Strzelam, że wygra LX5 mniej więcej na równi z G12, a potem reszta, ale artykuł może być ciekawy