Cytat:
|
Napisany przez pali
czat fb jest oparty o rozwiązania jabberowe (gdzieś tak ktoś pisał), ale fb nigdy nie otworzył swojego komunikatora na resztę jabberowej sieci. Stąd jest to zwykły zamknięty komunikator, ograniczony do grupy użytkowników fb i w zasadzie nieistotne jest czy zrobiony on jest jako XMPP czy nie, bo nie komunikuje się ich podsieć ze światem.
Pytałem, bo ktoś kiedyś wyraził przypuszczenie, że fb sieć otworzy.
|
Ciekawe kto

FB używa serwera ejabberd2.x. Obecnie można się podłączyć pod ichniejszy chat dowolnym klientem Jabbera - c2s jest otwarte, teraz czekamy na s2s.
Cytat:
|
A na moje pytanie o szyfrowanie, Andy słusznie wskazał, że normalny otwarty jabber (komunikujący się z innymi serwerami) musi po prostu spełniać wymogi standardu - bo inaczej to nie jest żaden jabber, tylko kolejny zamknięty komunikator.
|
To nie tak. Jeżeli by używał niestandardowych/wlasnych metod do nawiązywania połączeń bezpiecznych to nie udało by mu się do nikogo podłączyć.
Cytat:
|
Napisany przez M@X
Dla mnie ten caly Jabber powinien wymieniac baze uzytkownikow i serwero pomiedzy maszynami.
|
Serwery emailowe wymieniają bazę użytkowników między sobą? NIE.
Cytat:
|
Gdy jeden serwer padnie przerzuca sie uzytkownikow z jednego na drugi i protokol dalej dziala.
|
Protokół DZIAŁA ZAWSZE. Jeżeli ma coś paść to serwer. Nic nie stoi na przeszkodzie aby firma A zrobiła sobie klastrowany serwer, dodatkową duplikację danych itp itd.
Cytat:
|
Jesli dzialanie komunikatora bedzie uzaleznione od uptime serwera na ktorymmamy konto, to o tylek potluc taki protokol...
|
Tylko, że padnięcie jednego, wielu serwerów nie destabiblizuje sieci.
Cytat:
|
Mam ;-). Korzystam z uTalk na iPhone - zakladasz konto w programie i masz predefiniowane transporty do absolutnie kazdego protokolu, wybierasz tylko z czego chcesz korzystac. Nie musze wiedziec co to Jabber, nie musze wiedziec jak dziala transport. Wlaczam, zakladam konto, wybieram GG i korzystam. Koniec.
|
A czy ktoś Ci każe wiedzieć?
Po drugie, to jak wygląda komunikator w oparciu o XMPP zależy od jego autora, on implementuje to wszystko.