Nie wiem czy taka operacja ma sens. Spłaszczając wykres zbliżasz kodek VBR do CBR.
Generalnie więc wyjdzie na to że będziesz miał dużo większe pliki przy niewiele lepszej jakości. Bo tam gdzie nie trzeba dasz za dużo danych, a tam by sie przydały je przytniesz.
Efekt oczywiście nie będzie gorszy, ale też nie będzie duzo lepszy, niż gdybyś po prostu zmniejszył średnie bitrate.
Nie wiem czy w ogóle jest sens schodzenia z CFR poniżej 18. Jest to odpowiednik Q2 dla starszych wersji MPEG. Tego ustawienia używa sie bardzo rzadko, bo daje bardzo dobrą jakosć ale stosunkowo duże pliki. No moze CFR16 jeszcze ma sens ale 10 ... po prostu nie wiem czy warto, czy ktoś w ogóle zauważy różnicę.
720p25 nie jest przewidziany w standardzie BluRay, zauważ że w linku do ustawień x264 który sam mi podałeś jest wyraźnie napisane że 25p musi mieć pulldown double, aby być zgodne ze standardem. To samo jest z AVCHD Lite. Oczywiście odtwarzacze to czytają ale nikt nie wie czy wszystkie. Jeżeli jakiś nie przeczyta - będzie miał do tego prawo.
W wątku który założyłes na innym forum już o tym też pisali:
Cytat:
Since 720p25 is not in the BD books it is not mandatory supported by the BD players in BD format (or, it it's supported then the manufacturer gave you a gift). AFAIK not even AVCHD allows 720p25.
|
Chwilowe skoki bitrate nie są aż tak bardzo niebezpieczne jak to może sie wydawać, bo są właśnie chwilowe. Musiałyby sie utrzymać dłużej żeby zapchać czytnik. A dane są buforowane.
Za ograniczenia bitrate i zapobieganiu opróżnienia bufora VBV odpowiedzialne są te parametry:
Cytat:
--vbv-maxrate 40000 --vbv-bufsize 30000
|
Jeżeli je ustawisz poprawnie (od razu mówię nie wiem czy te wartości są poprawne), to teoretycznie x264 nie ma prawa wypluć z siebie czegoś co zapchałoby stacjonarny czytnik bluray.